Türkiye’nin Dünya Vitrinine Çıkacak En Güzel Kuşları Belirlenecek

Türkiye’yi, Belçika’daki Dünya Kanarya Şampiyonası’nda temsil edecek kuşlar, Türkiye Kanarya Şampiyonası’nda belirlenecek.

Türkiye’nin Dünya Vitrinine Çıkacak En Güzel Kuşları Belirlenecek
Yaklaşık 5 bin kuşun mücadele vereceği yarışmada, en güzel kanaryalar, doğa kuşları, muhabbet kuşları, papağanlar ve diğer türler belirlenecek.

Türkiye'de faaliyet gösteren 86 kanarya derneği tarafından oluşturulan Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonu, yıl içinde 12 ilde yaptığı yarışmaların ardından Türkiye Şampiyonası’na hazırlanıyor. Derecelere giren binlerce kuş, 12-13 Ocak'ta Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak Türkiye Şampiyonası’na katılacak.

“277 KUŞ DÜNYA ŞAMPİYONASINA GİDECEK”
Şampiyonadan çıkacak kuşlar 27 Ocak’ta Belçika’da yapılacak Dünya Kanarya Şampiyonası’na katılmaya hak kazanacak. Hazırlıklar hakkında Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine bilgi veren Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonu Başkanı Yılmaz Çakmak, dünya şampiyonasına 277 kuşla katılacaklarını söyledi.

Bu yarışma öncesi Türkiye Şampiyonası düzenlediklerini belirten Çakmak, şu bilgileri verdi: “Yarışmaya Türkiye’den 4 ile 5 bin arasında kuş bekliyoruz. Kanarya, doğa kuşları, muhabbet kuşları, papağanlar, hepsi Türkiye şampiyonasında yarışacak. Halka açılma tarihi olan 12-13 Ocak’ta kanarya sevenler, takas yoluyla ya da değiştirmek amacıyla salonu 80 ile 100 bin kuşla dolduracaklar.”

“İSTİKLAL MARŞIMIZI AVRUPALILARA DİNLETECEĞİZ”
Dünya şampiyonası için iddialı olduklarını dile getiren Çakmak, şöyle devam etti: “Türkiye, kanaryanın çeşitli dalları olan branşlarda dünya şampiyonlukları bulunmaktadır. Her şampiyonanın sonunda İstiklal Marşımız çalınmaktadır. İstiklal Marşımızı bu sene de inşallah Avrupa’nın tam ortasında tekrar Avrupalılara dinletmeyi düşünüyoruz. Dünya Kanarya Şampiyonası 28 Ocak’ta bitecek. 26-27-28 Ocak’ta ise halka açılacak.”

“KUŞLAR HOBİ AMAÇLI YETİŞTİRİLİYOR”
Türkiye’de bu tür kuşların hobi amaçlı beslendiğine dikkat çeken Çakmak, şu bilgileri verdi: “Türkiye’deki üreticilik, evlerde hobi olarak yapılıyor. İnsanlar arasında takas yoluyla, damızlık yoluyla el değiştirmeler oluyor. Ülkemizdeki kanarya dernekleri öyle 80’lerde olduğu gibi kumarhane ya da herhangi bir oyun oynatılan, yanlış şeylerin yapıldığı yerler değildir. İnsanların yaşama sevinci olan, kanaryaların beslendiği, kanarya konuşulduğu yerlerdir.”

TÜRK KIVIRCIĞI, DÜNYA ŞAMPİYONASINA HAZIRLANIYOR
Türkiye’ye özgü kıvırcığın önümüzdeki yıllarda yarışmalarda yer alacağını kaydeden Çakmak sözlerini şöyle tamamladı: “Bize özgü bir tane kanarya türümüz var. Türk kıvırcığı dediğimiz, tüyleri kıvırcık bir kanarya türümüz var. Dünyada derecesi şu an yok ama sebebi şu. Dünyada yeni bir ırk 10 yıl kendini tescil ettirdikten sonra yarışmalara katılabiliyor. Biz daha 8. yılımızdayız. İnşallah bu sene Belçika geçtikten sonra, 2014’te Hollanda’da yarışma yapılacak. 2015 yılında İtalya’da bu kuşumuz yarışacaktır. Kuşumuz çok eski bir kuş, ama Dünya Kanarya Federasyonu'na bildireli 8 yıl oldu. Dünyadaki yarışmaları bu federasyon organize ediyor. Biz bu kuşumuz için müracaatı 8 yıl önce yaptığımız için 10 yılın dolmasını bekliyoruz. Şu anda burada gördüğünüz bütün kuşların tamamı yapma kuşlar, yani çeşitli ırkların bir araya getirilmesiyle üretilen kuşlar. Bunların daha değişiklerini yapmak için dünyada büyük bir çalışma var. Bizde de damızlık amacıyla takas yoluyla çalışmalar yapılıyor.”