Meü Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okuyaz Açıklaması

İçel Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin Okuyaz, ''Akraba evliliğine bağlı olarak fiziksel, ortopedik ve nörolojik sorunlar ortaya çıkıyor'' dedi.

İçel Sanayi ve Ticaret Odası Konferans Salonu'nda oda yönetimi tarafından İçel Üniversitesi'nin katkısıyla ''Engelli çocukların Nörolojik, Psikiyatrik, Fiziksel ve Ortopedik Sorunlar'' paneli düzenlendi.

Okuyaz, panel öncesi AA muhabirine yaptığı açıklamada, engellerin toplumsal bir sorun olduğunu ifade etti.

Türkiye'deki evliliklerin yüzde 30'unun akraba eviliği olduğunu belirten Okuyaz, şöyle devam etti:

''Her 10 evlilikten 3 tanesi akraba evliliği. Akraba evliliğine bağlı olarak fiziksel, ortopedik ve nörolojik sorunlar ortaya çıkıyor. Takipsiz gebelik var, evde doğumlar hala sürüyor. Gebelerin yeni doğan ünitelerinde takiplerinin yapılması gerekiyor. Bir engelliyi topluma kazandırmak için çok sayıda ameliyat yapıyoruz. Bu ameliyatlar hem ailelere hem de devlete maddi yükler getiriyor. Bu konuda yapılacak en önemli şey akraba evliliğini bitirmek.''

MEÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Milcan ise, engelli çocukların nörolojik psikiyatrik ve ortopedik sorunlarının bulunduğunu kaydetti.

Milcan, hekimler olarak engelli vatandaşların mümkün olduğunca bağımsız hareket edebilmelerini sağlamaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Muhabir: Mesut İnce / Kerem Kocalar

Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
Kaynak: AA