Ceyhan Mumcu: Uğur Mumcu'ya Suikast Dosyası Zaman Aşımına Uğramasın

24 Ocak 1993 yılında arabasına konulan bomba ile suikasta uğrayan gazeteci Uğur Mumcu’nun 20. ölüm yıldönümü yaklaşıyor.

Suikast dosyasının 24 Ocak tarihinden itibaren zaman aşımına uğrayacağını vurgulayan Uğur Mumcu'nun ağabeyi ve İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Ceyhan Mumcu, suikast dosyasının zaman aşımına uğramasına 19 gün kala cumhuriyet savcılarına çağrıda bulundu.Ceyhan Mumcu, “Tamamı 1993 yılında gerçekleşen Eşref Bitlis suikastı, Adnan Kahveci ve Turgut Özal ölümleri, Madımak, Başbağlar ve Cem Ersever olayları da içinde bulunduğumuz yıl içinde ve aynı biçimde zaman aşımına uğrayacak ve katiller için kendiliğinden bir hukuki himaye doğacak. Bu nedenle çağrım sadece Uğur Mumcu suikastı için değil anılan olaylar için de geçerli. Yapılması gereken iş, öncelikle sorumlu cumhuriyet savcılarının, zaman aşımı dolmadan ismi bilinebilen şüpheliler hakkında gerekli işlemler başlatmaları ve yakalama kararı almalarıdır. Anayasanın 38.maddesinin 2.fıkrası değiştirilerek, zaman aşımı süresinin failinin belirlenmesi ile başlayacağını sağlayacak bir tümce eklenmelidir. Bu değişiklik 24 Ocak’a kadar yapılmazsa Uğur Mumcu suikastının suçluları asla ortaya çıkmayacak. ”dedi.

YEŞİL’İN ÖNEMLİ AÇIKLAMALARI DEVLET ARŞİVİNDEN SİLİNDİUğur Mumcu’nun ağabeyi Ceyhan Mumcu, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ın dönemin Ankara Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar tarafından ifadesinin alındığını ancak bu açıklamaların devlet arşivlerinden silindiğini öne sürdü. Uğur Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu’nun ‘İçimden geçen zaman’ isimli kitabında, Güldal Mumcu’nun Yeşil’le iki kere görüştüğüne dikkat çeken Avukat Ceyhan Mumcu, konuyla ilgili cumhuriyet savcıların kitabı referans kabul etmeleri gerektiğini savundu. Dönemin Ankara Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar ile görüştüğünü anlatan İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ceyhan Mumcu, “Orhan Taşanlar'a sordum. O da ifadesini aldıklarını söyledi.

Asayiş Şube Müdürü Sedat Vural’la görüştüm. O da Orhan Taşanlar'ı doğruladı. Deniz Gökçekin de aynı şeyleri söyledi.

Emniyet Genel Müdürü’ne soruyoruz. 5 bin 210 cinayet dosyası arasında Yeşil’in ifadesinin olmadığını söylüyor. Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ın çok önemli açıklamaları devlet arşivinden yok edildi. Şimdi söz Mehmet Eymir’de.” diye konuştu.