Nedensiz kalp çarpıntısı hastalık habercisi

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Yiğit, çarpıntının birçok kalp hastalığının önemli bir belirtisi olmasına karşın, her çarpıntının da hastalık işareti olmadığını vurguladı.

Nedensiz kalp çarpıntısı hastalık habercisi
Yiğit, hiçbir neden yokken ani gelişen çarpıntıda mutlaka doktora başvurulmasını önerdi. Bugün tedavi amacıyla polikliniklere gelen hastaların bir çoğunun çarpıntısı veya ritm bozukluğu şikayetinde bulunduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Fatma Yiğit, kalbin bir pompa olarak, ritmik bir halde kasılıp gevşemesi için özel bir elektrik uyarısı gerektiğini kaydetti.

Yiğit, bunun da kalbin sağ kulakçığında ‘sinüs düğümü’ adı verilen özel bir hücre grubunca oluşturulup, yine özel ileti hücreleri ile tüm kalp kasına yayıldığını anlattı. Yiğit, “Kalbin kasılma hızı ve düzeni sinüs düğümünün kontrolü altında. Sağlıklı kişilerde dinlenme sırasındaki ortalama kalp hızı 60-100 atım/dakika. Ritm bozuklukları, kalbin sinüs düğümü dışında herhangi bir yerinde ortaya çıkan sıra dışı bir elektrik uyarısı veya normal elektrik uyarısının kalbe uygun şekilde iletilememesi sonucu gelişir. Bu durumda kalbimiz bazen gereğinden hızlı, bazen de gereğinden yavaş çalışır ve biz çarpıntı hissederiz” dedi.

Çarpıntının, kişinin kendi kalp atışlarının farkında olması olduğunu anlatan Yiğit, kalp atımlarının hızlı, kuvvetli, düzensiz veya tekleme şeklinde hissedilebileceğine dikkat çekti. Her çarpıntının hastalık işareti olmadığını belirten Yiğit, “Aşırı efor harcandığında, üzüntü, heyecan veya korku duyulduğunda, öfkelenildiğinde ve stres altında çarpıntı oluşması normal bir durum” ifadesini kullandı.

Kahve ve kola gibi kafeinli içecekler fazla tüketildiğinde olduğu gibi aşırı çay içildiğinde veya susuz kalındığında da çarpıntı gelişebileceğinin altını çizen Yiğit, bunun yanında sigara, alkol, uyuşturucu maddeler ve bazı diyet haplarının da çarpıntıya neden olabileceği uyarsında bulundu. Yiğit, ateşli hastalıklarda, guatr bezinin fazla çalıştığı durumlarda, kansızlığı olanlarda da çarpıntının ortaya çıkacağını dile getirdi.

“ÇARPINTI BİRÇOK KALP HASTALIĞININ ÖNEMLİ BİR BELİRTİSİ”

Yiğit, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Çarpıntı, birçok kalp hastalığının da önemli bir belirtisidir. Hiçbir neden yokken ani gelişen çarpıntı kalbin elektriksel sisteminde çarpıntıya neden olan bir odağın belirtisi olabilir. Yüksek tansiyonu olanlarda, kalp-damar hastalıklarında ve kalp yetersizliğinde de çarpıntı oluşabilir. İlaçların kendisi de örneğin soğuk algınlığı ilaçları, astım ilaçları ve bazı kalp ilaçları da çarpıntıya neden olabilir.” Astım, hipertansiyon, grip ve depresyon gibi hastalıklarda hastanın çarpıntı hissedebileceğini belirten Yiğit, panik atağın da önemli bir çarpıntı nedeni olduğuna işaret etti. Yiğit, “Efor sonrasında veya duygu durumun ani değiştiği anlarda çarpıntı gelişmesi normaldir. Ancak istirahatta veya küçük hareketlerle çarpıntı hissediliyorsa bunun nedeninin araştırılmasında fayda var” diye konuştu.

Yiğit, hipertansiyonu olanlarda, kalp krizi geçirmiş kişilerde, kalp-damar hastalığı olanlarda ve kronik akciğer hastalığı olanlarda çarpıntı hissinin önemli olabileceği ve ileri araştırma gerektirdiğini kaydetti.

Yiğit, baş dönmesi, göz kararması, fenalık hissi, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve bayılma oluyorsa bu durumun önemli bir belirti olarak öne çıktığını ve kesinlikle araştırılması gerektiğini istedi.

Ritm bozukluklarının tedavisinin değişken olduğunu anlatan Yiğit, “Hastanın şikayetlerinin olmadığı ya da az olduğu durumlarda tedaviye gerek olmayabilir. Fakat ritm bozukluğu sırasında ciddi şikayeti olan hastalarda tedavi mutlaka yapılmalı. Bunun için öncelikle ne tür bir aritminin olduğuna bakılır. Aritmi tipini belirlemede çarpıntı sırasında çekilen EKG’nin önemi büyüktür. Hastaların birçoğunda ilaç tedavisi uygulanır” dedi.

İlaçların etkisiz kaldığı durumlarda “ablasyon” tedavisi uygulanabilir” yorumunda bulundu.

Ritm bozukluğu için kullanılan ilaçların yan etkileri oldukça fazla olduğu uyarısını yapan Yiğit, “Doktor kontrolü olmaksızın çarpıntıyı giderecek ilaçlar alınması tehlikeli olabilir. Ritm bozukluğu nedeniyle ilaç kullanan hastaların düzenli aralıklarda EKG çektirmesi ve kan tetkiki yaptırması gerekli" diye konuştu.

Çarpıntıdan korunma yöntemleri hakkında da bilgiler veren Dr. Fatma Yiğit, “Kafeinli içeceklerin ve çayın azaltılması yararlı olabilir. Alkol kullananlarda alkolün azaltılması çarpıntıyı azaltır. Bol su tüketilmesi bazı durumlarda etkilidir. Kalp hastalıkları çarpıntı nedenidir, kalp hastalığından korunarak dolaylı olarak çarpıntıyı önlemiş oluruz” dedi.

Kaynak: İHA