28 Şubat belgeleri arasında ilginç bir yazışma

Dışişleri Bakanlığı’nın Meclis’e gönderdiği 28 Şubat belgeleri arasında ilginç bir yazışma da yer aldı. Büyükelçi ve diplomatlar “zorunlu” olarak Genelkurmay’daki irtica brifingine çağırılmış.

28 Şubat belgeleri arasında ilginç bir yazışma
Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na gönderilen belgelerde, Dışişleri Bakanlığı Personel Dairesi Başkanlığı tarafından merkez teşkilatlarına gönderilen bir genelge de yer aldı. Üzerinde “Çok ivedi” ibaresi bulunan genelgenin konu bölümünde, “İrticai faaliyetler brifingi” ifadesi kullanılıyor. 25 Haziran 1997 tarihli genelgede şu ifadelere yer veriliyor:

“Başta 1997 yılı kararnameleri ile yurtdışına atanan memurlarımız olmak üzere sürekli görevle yurtdışına atanabilen Bakanlığımız mensuplarına Genelkurmay Başkanlığı'nda irticai faaliyetler konusunda brifing verilecektir. Genelkurmay Başkanlığı Orbay Salonu'nda 26 Haziran 1997 Perşembe günü saat 14.30'da düzenlenecek yaklaşık bir saat süreli brifinge yurtdışına sürekli görevle atanan ilişik listelerde isimleri kayıtlı memurların katılması zorunludur. Ankara dışında bulunmaları sebebiyle brifinge katılamayacak olan memurların dairelerince Personel Dairesi'ne bugün saat 18.00'e kadar bilgi verilmesi gerekmektedir. 1997 yılı kararnameleri ile yurtdışına atanmayan Bakanlığımız memurlarından brifinge katılmak isteyenlerin isimlerini yine aynı saate kadar Personel Dairesi'ne bildirmeleri uygun olacaktır. Brifinge katılacak mensuplarımız için 26 Haziran'da 13.45'te merkez bina önünde yeterli sayıda otobüs hazır bulundurulacaktır.”

Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Altan Güven'in imzasını taşıyan genelgenin ekinde de 5 sayfalık bir isim listesi yer aldı.

79 diplomat

“Meslek memurları listesi” başlığını taşıyan ve Genelkurmay'a gitmesi zorunlu olan diplomatların isimlerinin yer aldığı listede, çok sayıda büyükelci, başkonsolos ve konsolos yer aldı. Bu isimler arasında halen Türkiye'nin ABD Büyükelçisi olan Namık Tan'ın yanı sıra, Dışişleri Bakanı ile yakınlığı bulunmayan ancak bir dönem Libya'da halen de Tanzanya'da büyükelçilik görevini sürdüren Ali Davutoğlu'nun isimleri dikkat çekti. Yayınlanan listede 79 diplomatın adı yer alıyor.