Sü Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı İcra Heyetince Nabi ve İtri'nin Eserlerinden Oluşan Müzik Dinletisi Sunuldu

UNESCO'nun 2012 yılını ''Nabi ve Itri Yılı'' ilan etmesiyle Mevlana'nın 805. Yıl Dönümü Anma Etkinlikleri kapsamında ''Aşkın Sadasında Nabi ve Itri'' konulu panel düzenlendi.

Klasik Türk Müziğinin en önemli temsilcilerinden Buharizade Mustafa Itri ve Divan Edebiyatı ' nın en ünlü şairlerinden Nabi ' nin anlatıldığı panel , Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ' nün ev sahipliğinde , Türkiye ' de edebiyat , şiir ve musikiye gönül verenleri bir araya getirdi .

SÜ Rektörü Prof . Dr . Hakkı Gökbel , Süleyman Demirel Kültür Merkezi ' nde gerçekleştirilen panelde , Nabi ve Itri ' yi anma etkinliklerine ev sahipliği yapmanın Selçuk Üniversitesi ' ne yakıştığını söyledi .

Dünyanın Mevlana konusundaki tek araştırma enstitüsünün üniversiteleri bünyesinde olduğuna dikkati çeken Gökbel , ' ' Madem ki bu konuda dünyada ilkiz , madem ki 2012 yılı UNESCO tarafından Nabi ve Itri yılı ilan edildi . O halde Nabi ve Itri ' yi burada misafir etmek de bize yakışır . Böylesi önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmak Selçuk Üniversitesi ' ne yakışır ' ' diye konuştu .

Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç . Dr . Nuri Şimşekler , yaptığı konuşmada , toplumu ve öğrencileri bilgilendirmek adına Itri ' yle Nabi ' yi Konya ' da buluşturduklarını ifade etti .

Açılış konuşmaların ardından panele geçildi . Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof . Dr . Bülent Behlül Altunkeser ' in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele , TRT İstanbul Radyosu Emekli Ney Sanatçısı Niyazi Sayın , Yıldız Teknik Üniversitesi Koro Şefi Prof . Dr . Ruhi Ayangil , Konya Kültür ve Turizm Müdürü Yrd . Doç . Dr . Mustafa Çıpan , Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi Öğretim Üyesi Yrd . Doç . Dr . Nuri Özcan konuşmacı olarak katıldı .

TRT İstanbul Radyosu Emekli Ney Sanatçısı Niyazi Sayın , konuşmasında , Itri ve Nabi ' nin eserlerinde ruh ve musiki bütünlüğünü yansıtabildiğini dile getirdi .

Panele , Mevlana ' nın 21 . kuşaktan torunu olan Esin Çelebi , çok sayıda bilim adamı ve öğrenci katıldı .

Sanat Yönetmeni Dr . Sühan İrden yönetiminde SÜ Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı icra heyeti tarafından Nabi ve Itri ' nin eserlerinden oluşan müzik dinletisi sunuldu .

Yayıncı : Murat Aslan
Kaynak: AA