Abd, İsrail ve İran'ın Da Yer Aldığı Grup Arasında Çekişmelere Sahne Olan Toplantı Sona Erdi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun , İran, ABD, ve İsrail'in de yer aldığı grup arasındaki çekişmesine sahne olan Genel Kurul toplantısı sona erdi.

Güvence denetimleri antlaşmasının uygulanmasına ilişkin yeni bir karar tasarısı üzerinde mutabakat sağlanamadığı için uzayan görüşmeler Sonuç vermeyince karar tasarısının bazı maddeleri tek tek oylandı.

İran, güvence denetimleri antlaşmasının güçlendirilmesiyle ilgili maddeye, ''nükleer silahsızlanma'' ifadesinin de eklenmesini talep etti, ancak bu talep yapılan oylamayla reddedildi.

Tasarının, kapsamlı güvence denetimleri antlaşmasını imzalamayan ülkeleri antlaşmaya taraf olmaya çağıran 6.maddesi de İran'ın yapmak istediği değişiklik çıkarılarak orijinal metniyle 98 lehte oyla kabul edildi. Türkiye de bu maddeye ''evet'' oyu verdi.

İlk iki oylamada İran'ın istediği değişiklikler kabul edilmeyince tasarı bütün olarak orijinal metniyle oylamaya sunuldu ve 89 lehte oyla kabul edildi. Türkiye de bu oylamada birçok ülke gibi lehte oy kullandı.

-''Neyi oyladık'' protestosu-

Genel Kurul Başkanı ve Uruguay Daimi Temsilcisi Büyükelçi Carlos Barros'un oylama öncesi açıklamayı ana dilinde yapması zaman zaman tercüme hatalarına yol açtı. Bazı ülke temsilcileri oylama bittikten Sonra söz alarak, ''Neyi oyladığımızı anlayamadık'' diyerek oylarını düzeltmek istedi. Bu durum salonda gülüşmelere ve alkışlı protestolara neden oldu.

Toplantının Son oturumunda tartışmalara neden olan nükleer güvenlik, nükleer emniyet ve teknik işbirliği konulu üç karar tasarısı üzerinde yazılım komitesindeki görüşmelerle görüş birliği sağlandığı için bu üç karar tasarısı uzlaşmayla kabul edildi.

Toplantıya kurum üyesi 155 ülke katılırken Son oturumdaki oylama sırasında salonda 105 ülkenin hazır bulunduğu saptandı. Türkiye, başkanlığını Büyükelçi Tomur Bayer'in yaptığı bir heyetle temsil edildi ve oylamaların tümüne katıldı.

Oylamaların ardından Carlos Barros, gündemdeki tüm konuların görüşüldüğünü belirterek toplantının Sona erdiğini açıkladı.

Barros, UAEK yönetim kurulu olağan toplantısının 26 Eylül'de kurumun Viyana'daki merkezinde yapılacağını bildirdi. Yönetim kurulu toplantısında Genel Kurul'da kabul edilen yeni karar tasarıları ele alınacak.

Muhabir: Ali H. Yurtsever

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA