İspir İlçesinde Ayı Saldırısı Sonucu Hayatını Kaybeden Miyese Yılmaz'ın Ailesine Manevi Tazminat Ödenmesine Karar Verildi

İspir ilçesinde ayı saldırısı sonucu hayatını kaybeden Miyese Yılmaz'ın ailesine, İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 60 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verildi.

Ayı saldırısı sonucu hayatını kaybeden Ömer Yılmaz ile Miyese Yılmaz'ın yakınlarının avukatı Sadullah Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ayı saldırısı sonucu hayatını kaybeden Ömer Yılmaz ile Miyese Yılmaz için iki ayrı dava açtıklarını anımsatarak, bu davalardan birinin sonuçlandığını söyledi.

Miyese Yılmaz adına açtıkları manevi tazminat davasının sonuçlandığını anlatan Kara, şunları kaydetti:

''Dava 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülüyordu. Ölen Miyese Yılmaz yaşlı olduğu için çocukları da 40-50 yaşlarında. Onlara maddi tazminat doğmuyordu, sadece manevi tazminat davası açmıştık. O dava da sonuçlandı. Mahkeme, bakanlıkların manevi tazminat ödemesine karar verdi. İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 60 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verildi.

''

Söz konusu davanın bir ilk olduğunu vurgulayan Kara, ''Bunun daha önce bir örneği yok. Türkiye'de bir ilk. Dünya hukuk literatüründe varsa onu bilemiyorum ama Türkiye'de bu ilk oldu. Tabii bu sosyal devletin olması, bizim her ne kadar yasalarımızda tam yeterli oturmamış olsa da yargının oturduğunu gösteriyor'' diye konuştu.

-''Ömer Yılmaz'ın davası henüz bitmedi''-

Ayı saldırısı sonucu hayatını kaybeden Ömer Yılmaz'ın davasının devam ettiğini anımsatan Kara, ''Onun küçük çocukları vardı. Dolayısıyla onda hem maddi hem manevi tazminat vardı. Maddi tazminatın hesaplanmaları için dosya şu anda bilirkişide. Mahkeme süreci devam ediyor. Süreç tamamlanmadığı için Ömer Yılmaz'ın davası henüz bitmedi'' dedi.

Her olayın kendi özelliğine göre değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Kara, şöyle devam etti:

''Çünkü dağda ayının saldırmasıyla ölen insanın veya ormanda ayının saldırmasıyla ölen insanın, böyle dava açma hakkı yok. Ama bizim olayımızda, insanların evine, bahçesine kadar ayı geliyor ve saldırıyor. Ayıları vurmak yasak. Yani olayın özelliğini çok iyi dikkate almak gerekiyor. Bizim davamızda önemli olan mahkemenin bunu mantalite olarak kabul etmesidir. Miktar bizim için önemli değil, netice itibarıyla devletin bu işten sorumluluğunun belirlenmesi açısından önemlidir.''

İspir ilçesine bağlı Yeşilyurt köyünde, 2011 yılının Ağustos ayında ayı saldırısı sonucu Ömer Yılmaz ile Miyese Yılmaz hayatını kaybetmiş, Ömer Yılmaz'ın yakınları İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na maddi ve manevi, Miyese Yılmaz'ın yakınları ise manevi tazminat davası açmıştı.

Muhabir: Ayşe Yıldız

Yayıncı: Emine Konuk
Kaynak: AA