Türkmen Hükümeti, Rus Basınında Yer Alan ''hazar Denizi'nde Türkmenistan İle Azerbaycan Arasındaki Krize'' Dair Haberleri Yalanladı

Türkmenistan Hükümeti, Rus basınında yer alan Hazar Denizi'nde Türkmenistan ile Azerbaycan arasındaki krize dair haberleri yalanlayarak, iki kardeş halkın ve devletin ilişkilerinin karşılıklı saygı ve diyalog ilkeleri çerçevesinde geliştiğini açıkladı.

Türkmen Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, son dönemde bazı Rus basın ve yayın organlarında yer alan Türkmen-Azeri ilişkilerine dair olumsuz haberlerin gerçekleri yansıtmadığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, özellikle Rus haber ajansı REGNUM'un, Kazakistan'ın Aktau kentinde düzenlenen ''Hazar'da Uluslararası İşbirliğinin Paradigmaları: Enerji, Çevre, Modernizasyon ve Güvenlik'' konulu konferanstaki bir sunuma dayandırarak yaptığı haberi yalanladı.

Türkmen Dışişleri, haberde Hazar konusundaki krizin abartılı bir şekilde değerlendirildiğini kaydederek, bu olumsuz ifadelerin kesinlikle doğru olmadığını bildirdi.

Açıklamada, iki kardeş ülkenin ilişkilerinin karşılıklı saygı ve yapıcı bir diyalog ilkeleri çerçevesinde geliştiği ifade edilerek, kardeş milletler arasındaki işbirliğinin geleneksel olarak dostluk ve iyi komşuluk bağlarına dayanarak devam ettiği belirtildi.

Türkmenistan'ın Hazar Denizi'nin statüsü konusunda görüşmelere aktif olarak katıldığı, hükümetin başından itibaren sorunun hukuki ve diplomatik yollardan çözüme kavuşması için görüş bildirdiği kaydedildi.

Uzun yıllardır Türkmenistan ile Azerbaycan arasında Hazar'daki petrol yataklarının paylaşımı konusunda tartışma sürerken, geçen aylarda Azeri güvenlik güçlerinin Hazar'da arama yapan Türkmen araştırma gemisine müdahalede bulunması üzerine iki ülke ilişkileri yeniden gerilmişti.

Muhabir: Aşkabat

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA