Çalışma Çerçevesinde, 49 İlde 498 Su Kaynağına 3 Milyon 500 Bin Balık Yavrusu Bırakıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın balıklandırma çalışması çerçevesinde, bu yıl 49 ilde 498 su kaynağına 3 milyon 500 bin balık bırakıldı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, su ürünleri stoklarını artırmak amacıyla iç sularda balıklandırma çalışmalarına ağırlık verilerek, bu çerçevede 2012 yılının ilk sekiz ayında 3 milyon 500 bin balık yavrusunun 49 ilde 498 su kaynağına bırakıldığı belirtildi.

Açıklamaya göre, göl, gölet ve baraj göllerinde balık stoklarını zenginleştirmek amacıyla 2010 yılında 5 milyon 150 bin, 2011 yılında 4 milyon 550 bin balıklandırma çalışması yapıldı.

2012 yılının ilk 8 ayında ise Akşehir Gölü, Afyon Eber Gölü, Bolu Seben Taşyayla Göleti, Muğla Kocagöl, Tekirdağ Hanoğlu Göleti, Hatay Gölbaşı Gölü, Kırşehir Çiftlik Bala Göleti, Edirne Gölbaba Göleti, Sivas Altınoluk Göleti ve Ankara Boyalı Göleti'nde çalışmalar yapıldı.

Çalışmalarda en fazla balıklandırma ise 75 bin yavru ile Akşehir Gölü'nde gerçekleştirildi.

-Çalışmalarda pullu sazan kullanıldı-

İç su kaynaklarında, iç bölgelerde balık tüketiminin artırılması ve tüketime bağlı istihdam oluşturmak amacıyla yapılan balıklandırma çalışmalarında doğal bir tür olan pullu sazan kullanıldı.

Pullu sazan balığının tercih edilmesinde ise sıkça tüketilmesi ve adaptasyonda başarılı olması etkili oldu. Çalışmada kullanılan balıklar bakanlığın Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretilirken, uygulamada yaşam oranını artırmak için büyük yavru balıklar kullanıldı.

Muhabir: Enes Kaplan

Yayıncı: Ebubekir Gülüm
Kaynak: AA