Zafer Haftası, Kurtuluş Savaşı'nı Zafere Götüren ''büyük Taarruz''un Başladığı Afyonkarahisar'ın Şuhut İlçesinde Düzenlenen Etkinliklerle Kutlanmaya Başlandı

Zafer Haftası, Kurtuluş Savaşı'nı zafere götüren ve Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırlarının çizilmesini sağlayan ''Büyük Taarruz''un başladığı Afyonkarahisar Şuhut'ta, düzenlenen etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

Zafer Haftası dolayısıyla Afyonkarahisar Valiliği koordinasyonunda Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Şuhut Belediyesi tarafından organize edilen ''Zafer Yolu Kültür Sanat Şenlikleri ve Zafer Yolu Yürüyüşü'' nedeniyle Şuhut Stadı'nda etkinlik düzenlendi.

Etkinliğe, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Garnizon Komutanı Tuğgeneral Veli Yıldırım, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, kara, hava, deniz ve jandarma kuvvet komutanlıklarının temsilcileri, diğer protokol üyeleri ile farklı illerden gelen üniversite öğrencileri ve sivil toplum kuruluşu üyeleri katıldı.

Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Vali Balkanlıoğlu açılış konuşması yaptı.

90 yıl önce işgal kuvvetlerinin Anadolu'da Türk varlığını sona erdirmek üzere Ege'den başlayarak Anadolu'yu işgale giriştiklerini, Mondros Mütarekesi ve Sevr Anlaşması ile Türk ordularının dağıtılarak silahlarına el konulduğunu hatırlatan Vali Balkanlıoğlu, Atatürk'ün Samsun'a çıkmasıyla başlayan süreçte Türk ordularının toparlandığını Sakarya'da yenilgiye uğrayan Yunan birliklerinin ise Afyonkarahisar'a gerileyerek önemli mevkiler inşa ettiklerini belirtti.

İngilizlerin bu siperlerin 7 yılda aşılamayacağını ifade ettiğini belirten Vali Balkanlıoğlu, şöyle konuştu:

''Atatürk karargahını Şuhut'a taşıyarak, bugün canlandırılacağı şekilde Türk orduları Çakırköy'den Kocatepe'ye yürüyüşe geçiyor. Bu savaş nasıl, hangi ruhla kazanıldı. Atatürk Nutuk'ta yazdığı enstantanede, Çanakkale Savaşı'nda siperler arasında sadece 8 metre olduğunu, hücum emriyle siperlerden çıkan ilk sıradaki askerlerin tamamının makineli tüfek ateşiyle şehit düştüğünü anlatıyor. Siperdeki diğer askerler, birazdan kendilerine hücum emri verileceğini ve şehit düşeceklerini biliyorlar. Atatürk diyor ki;

Kocatepeyi kazandıran ruh da budur. Peygamberlikten sonra en büyük mertebe olan şehadet mertebesine ulaşmak her Türk insanının idealidir. Bu ideal halen de devam etmektedir. Terörle mücadele birçok şehidimiz var. Şehitlerin annesi, babası diyorlar. Bu ruh devam ettiği sürece, birlik ve beraberliğimiz sürdüğü sürece kimse bizi bu topraklardan atamaz.''

Konuşmanın ardından etkinlik, Türk Silahlı Kuvvetleri Bandosu seslendirdiği marşlar, AKÜ Halk Dansları Ekibinin gösterileri ve Yusuf Güney'in konseriyle devam etti. Marşlara başta Bakan Veysel Eroğlu olmak üzere, tüm protokol ve statta bulunanlar Türk bayraklarını sallayarak eşlik etti.

Stattaki etkinliğin ardından saat 01.00'de, protokolün de katılımıyla Çakırözü köyünden Türk ordularının Kocatepe'ye yürüdüğü güzergahta, Zafer Yürüyüşü yapılacak.

Muhabir: Serdar Yılmaz

Yayıncı: İbrahim Uyar
Kaynak: AA