Belediye Başkanı Eren'in Açıklaması

Koyulhisar Belediye Başkanı İlhan Eren, şekli, tadı, kokusu ve aromasıyla diğer domateslerden kolayca ayırt edilebilen Koyulhisar domatesinin, tanıtımı ve tescili konusunda gereken her türlü çalışmayı yapacaklarını bildirdi.

Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin adıyla özdeşleşen Koyulhisar domatesinin hasadının yapılmaya başlandığını söyledi.

İlçede yetiştirilen domateslerden birçok bürokrata hediye ettiklerini anlatan Eren, ''Hasat zamanının gelmesiyle Ankara'daki bürokratlarımıza özel olarak Koyulhisar domatesi gönderdik. Geçtiğimiz yıllarda ilimizi ziyaret eden Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'e de Koyulhisar domatesi ikram etmiştik'' dedi.

Özellikle ilçeye bağlı Yukarıkale Mahallesi'nde yetiştirilen domateslerin iri bir görünüme sahip olduğunu ifade eden Eren, ''Koyulhisar domatesiyle ünlü bir ilçe. Şekli, tadı, kokusu ve aromasıyla diğer domateslerden kolayca ayırt edilebilen Koyulhisar domatesinin tanıtımı ve tescili konusunda gereken her türlü çalışmayı yapacağız'' diye konuştu.

Eren, domates sayesinde ilçenin tanıtımına büyük katkı sağlandığını belirtti.

Koyulhisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli ziraat teknikeri Ziya Taşdemir ise yörenin tanıtımı açısından önemli olan domatesin, Yukarıkale Mahallesi adıyla özdeşleştiğini, ''Kale domatesi'' veya ''Koyulhisar domatesi'' olarak Türkiye'nin birçok yerinde bilindiğini söyledi.

Koyulhisar domatesinin şekli, tadı, kokusu ve aromasıyla farklılık yarattığını anlatan Taşdemir, şunları kaydetti:

''Koyulhisar domatesi sofralık olarak bilinen bir çeşit olup, salça yapımında da kullanılmaktadır. Nakil özelliği fazla olmayıp hasattan sonra kısa sürede tüketilmelidir. İlçemize Yukarıkale Mahallesi'nden dağılan bu domates çeşidinin, ilçe merkezi Aşağıkale Mahallesi ile Dilekli, Yalnıztepe, Bahçe ve Gökdere köylerinde de kayda değer bir şekilde üretimi yapılmaya başlanmıştır. İlçenin genel domates ekim alanı, seralarımız dahil 98 hektar olup toplam üretim yılda yaklaşık bin 350 tondur. Domates üretiminden ilçemiz ekonomisine yaklaşık 200 bin lira katkı sunulmaktadır.''

-Özel kutularda İstanbul ve Ankara'ya gönderiliyor-

Yukarıkale Mahallesi Muhtarı ve aynı zamanda domates üreticisi Mustafa Ergüzel ise Koyulhisar domatesinin nakliyeye dayanıklı olmadığını ve hemen tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Özellikle dilimlendikten sonra üzerine kalın tuz dökülerek sofralarda ikram edilen Koyulhisar domatesinin lezzetiyle ünlü bir ürün olduğunu belirten Ergüzel, ''İlçemiz sınırları içerisinde yetiştirilen ama ünü Türkiye'ye yayılan ve ilçemize özgü olan ünlü Koyulhisar domatesi, vatandaşlarca satın alındıktan sonra özel olarak kutulanarak, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere hemşehrilerimizin yaşadığı illere otobüslerle gönderilmektedir.''

Ergüzel, Mayıs ayında fidelemesi yapılan domatesin Ağustos ayının ortalarına doğru hasadının yapıldığını ifade ederek, domatesin kilosunun 2-3 lira arasında satışa sunulduğunu ifade etti.

Yayıncı: Ahmet Ekici
Kaynak: AA