Sigarayı Bırakmak İçin Ramazan Ayı Fırsat

Sigarayı bırakmayı planlayan kişiler için Ramazan’ın kaçırılmayacak bir fırsat olduğunun altını çizen Universal Çamlıca Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinem Güngör, “Uzun yaz günlerinde 16 saat boyunca sigara içmeyen kişinin gün geçtikçe sigara içme isteği azalır.

Sigara bırakmakla beraber, yaklaşık 3 hafta boyunca kişinin yaşadığı geçici psikolojik ve fiziksel sorunlara karşı direnç göstermek için Ramazan ideal bir zamandır” dedi.

Dr. Sinem Güngör, iftardan sonra ve sahurda içilen sigaranın normal zamandaki sigara tüketiminden daha zararlı olduğu konusunda uyarılarda bulundu. İftar sonrası yoğun sigara içen kişilerde kanda aniden nikotin ve karbonmonoksit düzeyinde yükselme oluyor, bunların etkisiyle damarlarda daralma meydana geliyor. Damarlar daraldığı için bu kişilerde tansiyon yükselmesi ve buna bağlı beyin kanaması riski artıyor. Ani nikotin artışı kalp çarpıntısına ve kalp enfarktüsüne neden olabiliyor.

Dr. Güngör, akciğer ve kalp sağlığı için Ramazanı fırsat bilerek sigarayı bırakmak isteyenlere şunları önerdi: "Orucunuzu 2 bardak su ile açın. İftardan sonra sigara içme arzusunun yoğun olduğu anlarda bir bardak su için. Su içmek hem sigara içme arzusunu giderir hem de gün boyunca susuz kalmış vücudun su ihtiyacını karşılar.

Yemeklerin ardından sigarayı çağrıştırabilecek çay, kahve gibi içecekler yerine meyve suyu ve bitki çayları tüketin.

Sigara bırakma sürecinde sigara içen kişilerden ve sigara içilen yerlerden uzak durun" .
Kaynak: İHA