“Çayır Tırtılı “zararlısı Ayçiçeklerini Yok Ediyor

Hayrabolu Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği Başkanı Mehmet Çıkrıkçılı, yöredeki ayçiçeklerinde aniden ortaya çıkan çayır tırtılı zararlısının ayçiçeği tarlalarını tehdit ettiğini söyledi.

Çıkrıkçılı yaptığı açıklamada, ayçiçeğinde özellikle geç ekimin gerçekleştiği alanlarda zararın daha ciddi boyutlarda olduğunu gözlediklerini ifade ederek;” Tırtıl zararlısı bir arazide görüldüğü andan itibaren üç gün gibi kısa süre içerisinde tarlada %80’lere varan zarar meydana getirebiliyor. Biz dernek olarak bununla ilgili arazi kontrollerini daha önceden yaparak, zararlının olduğu arazilere uygun insektisit uygulamaları ile mücadele konuna üyelerimizi uyardık. Ziraat mühendislerimiz, bu zararlının ilk evrelerinde takibini yaparak erken mücadele için çiftçilerimizle irtibata geçerek uyarılarda bulunduk, yapılan ilaçlamalar ile zararı en az boyuta indirdik, ancak yine de tehlike hala devam ediyor. Çiftçilerimizin de arazilerini kontrol ederek herhangi bir zararlı görüldüğünde ziraat mühendislerimizle irtibata geçerek uygun ilaçlamayı yapmalıdırlar.” Dedi.

Çıkrıkçılı, tırtıl zararlısının hafta basından beri bölgesel olarak yoğun bir şekilde ayçiçeklerinde görülmeye devam ettiğini, zararlının bitkinin gövdesindeki yaprakları tamamen yiyerek ayçiçeği bitkisini kurumaya sevk ettiğini kaydetti.

Kaynak: İHA