Mali’de İsyancılar 500 Yıllık Şeyh Yayha Türbesinin Kapısını Kırdı

Mali’de Mart darbesinin ardından kuzeyde kontrolü ele geçiren isyancılar, 15. yüzyıldan kalma Şeyh Yahta Türbesi’ne saldırı düzenledi.

UNESCO’nun dünya miras listesinde yer alan Yahya Türbesi’nin kapısının kırıldığı gelen bilgiler arasında. El Kaide bağlantılı olduğu bilinen Ensar Din grubuna bağlı militanların saldırdığı Şeyh Yahya Camisi tarihi Timbuktu şehrinin en büyük üç camisinden birisi. Ensar Din’in sözcüsü Sanda Ould Bamama, BBC’ye yağtığı açıklamada, şehirdeki anıt mezarların yüzde 90’ını yıktıklarını söyledi.

Öte yandan Timbuktu Müslümanlarının silahlı eylemcilere karşı koyamadıkları sifade ediliyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin yeni atanan Afrikalı başsavcısı Fatou Bensouda, dün yaptığı açıklamada, tarihi eserlerin yıkılmasını “savaş şucu” olarak tanımladı.

BM’nin eğitim ve kültür örgütü UNESCO ile Mali hükümeti, Ensar Din’e, yıkım kampanyasını bir an önce durdurmaları çağrısı yaptılar. Geçmişi 1329’a giden Timbuktu şehri, Afrika’da 13-17. yüzyılları arasında İslam’ın eğitim merkezi idi. Halihazırda onlarca türbenin yanında 700 bin eski çağlardan kalma el yazması eser kütüphanlerde muhafaza ediliyor. “333 evliyanın şehri” ismiyle de anılan şehir, Sufi İslam geleneğinin merkezlerinden biri olarak biliniyor. Yıllardır Kuzey Mali’nin bağımsızlığı için hükümete karşı seküler Tuareg isyancıları ile beraber hareket eden Ensar Din, Mart darbesinden sonra Tuareglilerle çatışmaya başladı.

Ensar Din bugünlerde kuzeydeki Timbuktu, Gao ve Kida şehirlerini kontrol altında tutuyor .