İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu Açıklaması

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşüm çalışmalarında büyükşehir ve ilçe belediyelerine daha fazla yetki ve sorumluluk verilmesi gerektiğini savunarak, ''Bakanlar Kurulu ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda 9 dosyamız bekliyor'' dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Büyükşehir Belediye Başkanı Kocağlu, ilçe ve belde belediye başkanları ile kente ilişkin proje ve yatırımların ele alındığı koordinasyon toplantısında bir araya geldi.

Tarihi Havagazı Fabrikası'ndaki toplantının başlangıcında, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Muhittin Selvitopu tarafından, kamuoyunda ''Kentsel Dönüşüm Yasası'' olarak bilinen ''Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi'' ile ilgili kanun konusunda bir sunum yapıldı.

Kocaoğlu, sunumun ardından yaptığı konuşmada, kentsel dönüşüm ya da afete maruz bölgelerdeki sağlıklı yapılaşmanın, belediyeleri devre dışı bırakarak sağlanamayacağını, merkezi yöneticilerin, kentleri, belediye başkanları kadar iyi tanımasının mümkün olmadığını savundu.

Kentsel dönüşümün sadece bina yıkıp, bina yapmak olmadığını, orada yaşayan insanların gelenek göreneklerinin, yaşam biçimlerinin, ekonomik durumlarının da kent dönüşümünü etkileyen faktörler olduğuna dikkati çeken Kocaoğlu, kentsel dönüşümün pek çok etkenin göz önünde bulundurularak ele alınması gerektiğini söyledi.

Kocaoğlu, çıkarılan kanunda büyükşehir ve ilçe belediyelerine daha fazla yetki ve sorumluluk verilmesi gerektiği görüşünü dile getirerek, şunları kaydetti:

''Bakanlar Kurulu ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda 9 dosyamız bekliyor. Bunlardan üç tanesi, Sayın Başbakan'ın seçimden önceki 'Roman açılımı'ndaki kendi talep ettikleri yerler. Onun çalışmasını yaptık. Onaylanmak üzere hükümetin öngördüğü projeleri hazırladık, gönderdik. Onlar onaylanmadı. Bizim de 6 yerimiz var. Bunların çoğunda çok ciddi mesafeler aldık. Ciddi bir iş ve konut arzı üretecek durumdayız, sadece bir onay bekliyoruz. Para istemiyoruz, yoğunluk artışı istemiyoruz. Hiçbir şey istemiyoruz.''

Muhabir: Ayten Aydın

Yayıncı: Ufuk Kırabalı
Kaynak: AA