Tarihi Mardin Evleri Rutubetten Altyapı Çalışmasıyla Kurtuldu

Mardin 7 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan taş yapı evleri yıllardır tehdit eden rutubet, sit alanında sürdürülen altyapı çalışmasının tamamlandığı bölgelerde tamamen sona erdi.

Çürüyen altyapı şebekesindeki sızıntılardan kaynaklanan ve tarihi yapılara zarar veren zemin suları, belediyenin alt yapı çalışması ile nem ve rutubet gibi tehlikeler de dâhil olmak üzere ortadan kalktı. Kaynağı tespit edilemediği için rutubetin Mardin tarihi yapılarının en büyük düşmanı olduğunu belirten Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Mardin’de bulunan tarihi yapıların çoğunun, 20 -30 yıldır kaynağı belirlenemeyen rutubet tehlikesine maruz kaldığını söyledi.

Ayanoğlu, "Sit alanındaki şebeke tamamen çürüdüğü için rutubete neden olan suyun nereden sızdığı da tespit edilemiyordu. Ama altyapısını tamamladığımız bölgelerde bulunan yapılarda rutubet tamamen kesildi. Vatandaşlar bizleri arayıp teşekkür ediyor. Çalışmalar kapsamında 100 kilometre uzunluğunda, su, kanalizasyon ve yağmur drenaj hatları döşeyeceğiz. Asbest ve pik borular yerine daha sağlıklı ve daha dayanıklı olan koruge boru kullanıyoruz. Artık su sızıntıları olmayacağı için rutubet de olmayacak. Tarihi yapılarımızın ömrü uzayacak.” dedi.