Bahar Pastası İçin Türkiye-ABD İşbirliği

ABD ve Türkiye, Arap Baharı'nın estiği ülkelerde ortak iş yapacak. 'Tecrübe sizden finans bizden' diyen ABD, Türkiye'ye bölge ülkelerinde birlikte çalışmayı önerdi. Hedef Arap Baharı'nın yıktığı kentleri yeniden inşa etmek

ABD, Ortadoğu ülkeleriyle sıkı ilişkileri olan ve özellikle inşaat sektöründe önemli tecrübeye sahip olan Türkiye'yle Arap Baharı'nın estiği ülkelerde stratejik işbirliğine giriyor. Türkiye, bu ülkelerdeki tecrübe ve deneyimini ortaya koyarken, ABD de finansal destek verecek. Böylece, iki ülke ortaklığıyla bu ülkelerdeki pastadan daha büyük pay alınması hedefleniyor.
ABD ve Türkiye, Başkan Obama'nın Türkiye ziyaretinin ardından ekonomik yakınlaşma adımları atarken, bu kapsamda da Stratejik ve Ekonomik Ticari İşbirliği Çerçevesi (ETSİÇ) toplantıları başladı. Bu kapsamdaki ilk toplantı geçen yıl Washington'da yapılırken, ikinci bakanlar toplantısı ise dün Ankara'da gerçekleştirildi. Toplantının en önemli gündem maddelerinden biri ise ABD ve Türkiye'nin Ortadoğu'da ekonomik ortaklık kurması oldu.

YIKILAN KENTLER İNŞA EDİLECEK
ABD'nin gündeme getirdiği Ortadoğu'daki ekonomik işbirliği planına göre, dünya müteahhitlik sektöründe zirveye koşan Türkiye, bu alanda ABD ile ortak hareket edecek. İki ülke, Arap baharıyla yıkılan kentlerin yeniden inşasında ortaklık kuracak. Konuya yönelik olarak bir grup gazeteciye bilgi veren ABD Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Thomas Bruns, Türkiye ile üçüncü ülkelerde işbirliği yapılması konusunun masaya yatırılacağını belirterek, Arap Baharı'nın olduğu ülkelerde ortak iş yapılabileceğini söyledi.

TECRÜBE BİZDEN PARA ABD'DEN
Türkiye'nin inşaat sektöründe önemli tecrübeye sahip olduğunu aktaran Bruns, 'Örneğin bu alanda özellikle Kuzey Afrika'da Türkiye'nin tecrübesi var. ABD'nin ise yok. Bu konuda birlikte iş üstlenilebilir. ABD'de Eximbank'ın finans desteği var. Birleşerek daha geniş projeleri alabiliriz' dedi. Bruns, Türkiye'nin Ortadoğu pazarlarındaki tecrübesinden ve müteahhitlik başarısından faydalanmak istediklerine dikkat çekerken, iki ülke şirketlerinin bu pazara ayrı ayrı girmesi ile daha küçük işler alınacağını ancak ortak hareket edilmesiyle, bu ülkelerde alınacak pasta büyüklüğünün artacağını bildirdi. Bruns, ABD'nin de bu işbirliğinde malzeme, how know ve finansman desteği sağlayabileceğini bildirdi.

'Refahı birlikte götürelim'
ABD-Türkiye Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi'nin (ETSİÇ) İkinci Bakanlar Toplantısı dün Ankara'da yapıldı. Toplantıya Türkiye adına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD adına ise ABD Ticaret Temsilcisi Ron Kirk ve ABD Ticaret Bakan Vekili Rebecca Blank başkanlık etti. Toplantıda, enerji, havacılık, savunma ve ulaştırma sektörlerindeki işbirliği fırsatları yanında vize muafiyeti, KOBİ'ler arası işbirliği, yatırımların teşviki ve ABD'de Türkler için fırsatlar gibi konular görüşüldü.
Babacan, Türkiye ve ABD'nin ücüncü ülkelerde birlikte çalışacağını belirtirken, Çağlayan, bu ülkelerde ortak müteahhitlik işleri yapılacağını söyledi. Çağlayan, ABD Ticaret Temsilcisi Kirk'e dönerek, 'Bu yıl kendi kardeşimi bile üç defa görmedim. Seni kardeşimden daha fazla gördüm' diye espri yaptı. Kirk de iki ülkenin stratejik, ticari ve yatırım işbirliğinin artacağını belirterek, 'İşbirliğimizi daha da geliştireceğiz. Geleceğimiz çok daha parlak olacak. Türkiye'nin eşsiz jeopolitik konumundan dolayı avantajı var. Ortadoğu'da, Kuzey Afrika'da barışın sürmesi ve ekonomik büyüme için, refahın artması için birlikte ne yapacağımıza odaklanıyoruz. İş ortaklarımızla çalışmak için dört gözle bekliyoruz' dedi. ANKARA

ASO BİNASINDA ABD OFİSİ
ABD, geçmişte teleskop krizi yaşadığı Ankara Sanayi Odası'yla (ASO) buzları eritti.ASO Başkanı Nurettin Özdebir'in teleskobundan rahatsız olarak, kaldırmasını isteyen ABD Büyükelçiliği yetkilileri, ticaret ofisini ASO binasının 6. katında açtı. Yetkililer, 'Ticaret ofisleri büyükelçilik içinde olunca yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle işadamları rahat gidemiyor. ASO binasında olmasıyla işadamlarıyla daha yakın temas sağlanmış olacak' dedi. ANKARA

Karşılıklı güvenin göstergesi
ABD Ticaret Müşavirliği Ofisi'nin ASO binasında faaliyete geçmesi nedeniyle dün bir tören düzenlendi. ASO Başkanı Nurettin Özdebir, müşavirliğin, kendi binalarına taşınmasının, iki ülke ilişkilerinin daha fazla gelişmesini sağlayacağını belirtti. ABD Ticaret Bakan Vekili Rebecca Blank, ASO'ya kendilerini kiracı kabul ettiği için teşekkür ederken, Büyükelçi Francis Riccardione de bu ofisin, iki ülkenin karşılıklı güveninin göstergesi olduğunu vurguladı.