“Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü” Sona Erdi

Kastamonu Valiliği tarafından Kastamonu-İnebolu arasında bu yıl 6’ıncısı düzenlenen “Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü” sona erdi.

“Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü” Sona Erdi
Kastamonu’da Cumhuriyet Meydanından yürüyüşe katılarak, 95 kilometre yol kat eden kalabalık grup, 9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü kutlamalarının yapılacağı İnebolu Limanı’na geldi. Limanda yürüyüşün en küçük katılımcısı olan 12 yaşındaki engelli Deniz Uğrasız, İnebolu Limanı’nda düzenlenen törende, Türk bayrağını Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş’a sundu. Vali Bektaş ise, bayrağı öperek teslim aldı.

İnebolu Kaymakamlığı ile İnebolu Belediyesi tarafından düzenlenen kutlama etkinliklerine Jandarma Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Çardakçı, AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen, MHP Kastamonu Milletvekili Emin Çınar, MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, İnebolu Kaymakamı Kubilay Ant, Belediye Başkanı Engin Uzuner, eski Milli Savunma Bakanı Nevzat Ayaz, İl Emniyet Müdürü Sami Uslu, İl Jandarma Komutanı Alb. Tevfik ANzerlioğlu ve vatandaşlar katıldı.

Vali Bektaş, törende yaptığı konuşmada, Kastamonu-İnebolu yolunun projesinin önümüzdeki günlerde ihale edileceğini hatırlatarak, “Artık Kastamonu’dan İnebolu Limanı’na sıcak asfalt kaplı duble yolla, yüzde 4 eğimli 3 tane tünelle inmiş olacağız. Limanın en temel sorununu bu şekilde çözmüş olacağız. Elbette eski günlerden daha iyi yerlere İnebolu’muzu ve Kastamonu’muzu getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

Bölgenin doğa şartlarından dolayı ciddi anlamda göç verdiğini belirten Bektaş, Kastamonu’nun canını, enerjisini, genç insan unsurunu kaybettiğini vurgulayarak, “Doğal olarak çağın şartlarına uyamayınca bir miktar geri kalmış. Ancak bu kadere razı olduğumuz bunu kabulleneceğimiz anlamına gelmiyor” diye konuştu.

Bu mübarek topraklarda bağımsız ve hür yaşamanın mutluluğunu bugünlere kadar yaşatıldığını ifade eden MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, şunları söyledi: “91 yıl önce bu millet ve bu aziz topraklar bir saldırıya maruz kaldı. O saldırı defedildi ama bugünde değişik metotlarla Türk milletinin birliğine, dirliğine saldırı var. Milletimizin o çelikten örülmüş milli ruhunun, milli beraberliğinin devam etmesinde büyük bir fayda var. Sadece saldırı bu değil aynı zamanda küresel ekonominin yarattığı bir dalga ile karşı karşıyayız. 1925 yılında İnebolu limanından Marsilya’ya elma ihraç ediliyordu. Değişimi ve dönüşümü zamanında yakalayamazsanız bu şekilde birçok şehir efsanesini anlatmak zorunda kalırsınız” Son olarak konuşan İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner ise, İnebolu’nun Kurtuluş Savaşında verdiği mücadeleyi anlattı.

Törende, Kurtuluş Savaşı’nda silah ve cephanenin deniz yoluyla İnebolu Limanı’na getirilişi ile yöre halkının omuzlarında kağnı arabasına yüklenerek cepheye götürülüşü de canlandırıldı.

İnebolu Belediyesi Heyamola Ekibi’nin yöresel oyun sergilediği törende, halk oyunları gösterileri de yapıldı. Ayrıca İnebolu Anadolu Kız Teknik Meslek Lisesi’nin Kastamonu yöresini anlatan kıyafetlerle sunduğu defile ise büyük alkış topladı .
Kaynak: İHA