Hükümet İle Tübitak Araştırma Merkezleri Ortak Çalışacak

Hükümet, Yükseköğretim Kurumları bünyesindeki araştırma merkezlerinin sınıflandırılması, performanslarının değerlendirilmesi ile izleme ve değerlendirmeye yönelik çalışmaları TÜBİTAK ile ortak sürdürme kararı aldı.

İmzalanacak protokolle Kalkınma Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışma ile araştırma merkezlerinin kurulmasında özel sektörün ve sivil toplum örgütlerinin desteklenmesi öngörülüyor.Kalkınma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin küresel ölçekte rekabet gücüne sahip olması ve bilgi toplumuna dönüşümünü sağlamak için üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşlarında büyük ölçekli araştırma merkezlerinin kurulmasını destekleyen Kalkınma Bakanlığı, bu çerçevede TÜBİTAK ile yarın bir anlaşma imzalanacağı bildirildi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve TÜBİTAK Başkanı Sayın Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın imzalayacağı protokol ile merkezlerin performansları sürekli olarak izlenip değerlendirilecek ve bütçeden yatırım ile cari kaynak transferleri bu değerlendirmeye göre yapılacak.Daha once Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Aralık 2010’nda başkanlığını yaptığı Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK)'nda araştırma merkezlerinin daha etkin çalışmasına yönelik alınan kararlarda, araştırma merkezlerinde yönetim modelinin oluşturulması, sürdürülebilir finansman yapısı kurulması, nitelikli personel istihdamının sağlanması, araştırma merkezlerinin 7 gün 24 saat bütün araştırmacılara hizmet vermesinin sağlanması, performans değerlendirme sistemi kurulması, araştırma merkezleri ile özel sektör işbirliğinin artırılması konularında idari ve yasal düzenleme yapılması kararlaştırılmıştı.Bu süreçte TÜBİTAK ile yakın işbirliği içerisinde çalışmalar yürüten Kalkınma Bakanlığı, yükseköğretim kurumları bünyesindeki araştırma merkezlerinin sınıflandırılması, performanslarının değerlendirilmesi ile izleme ve değerlendirmeye yönelik çalışmaların iki kurum işbirliğinde yürütülmesi konusunda anlaştı. TÜBİTAK ile yarın imzalanacak protokole Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak katılacak .