'soçi Olimpiyatlarına Yönelik Terör Saldırısı Planını Etkisiz Hale Getirdik'

Rus istihbarat güçleri, Gürcistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya’da terör eylemlerinde kullanılması planlanan büyük çapta mühimmat ele geçirdiklerini iddia etti.

Rus istihbaratına göre teröristler, aralarında füzelerin de bulunduğu silahlarla Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki Soçi şehrinde düzenlenecek kış olimpiyat oyunlarını kana bulamayı planlıyordu. Rus iç istihbaratı FSB’ye bağlı Ulusal Terörle Mücadele Komitesi’nden (NAK) yapılan açıklamada, Abhazya Emirliği grubunun gizli cephaneliğini ele geçirildikleri kaydedildi. Açıklamaya göre; Abhaz istihbarat güçlerinin de yer aldığı ve 4-5 Mayıs'ta gerçekleştirilen ortak operasyonda, çok sayıda İgla, Strela, PTURS tipli füze, 15 kilogram TNT patlayıcı, makineli tüfek, bomba, el bombaları, mermi ve başka silahların yanı sıra haritalar da ele geçirildi. Rus istihbaratına göre, operasyonda Abhaz militanlardan üç önemli isim de yakalandı.

FSB’ye göre, silahların Abhazya’ya sevkiyatını Kuzey Kafkasya militanlarının elebaşçısı Doku Umarov koordine etti. NAK yetkilisi, “Şubat ayında da Abhazya’da bir kurye yakalandı, kuryenin üzerinden 300 patlayıcı düzenek ele geçirildi. Bunların Abhazya’ya Gürcistan’dan getirildiği ortaya çıkarıldı. Edinilen bilgilere göre bu sevkiyatta doğrudan Gürcü istihbarat güçleri ve onlarla bağlantılı olan Türkiye’deki yasadışı silahlı grupların bağlantısı var” iddiasında bulundu.Diğer taraftan operasyonda, Abhazya Emirliği lideri Rustan Gitsba’nın yakalandığı açıklandı. Abhazya’nın Gudauta bölgesindeki Duripş köyünde yakalanan Gitsba’nın evinden çok sayıda silah ve mühimmatın ele geçirildiği ifade edildi .