Uçar: Arkeoloji Turizminin Gözdeleri Bu Yıl Çinli Turistler Olacak

Dünyaca ünlü turizm beldesi Antalya Side'nin kültür ve arkeoloji turizminin bu seneki öncü turistlerinin Çinliler olacağı belirtildi.

Uçar: Arkeoloji Turizminin Gözdeleri Bu Yıl Çinli Turistler Olacak
Çinlilerin, tatil yapmada deniz, kum ve güneş turizmi yerine kültür, sanat, tarih ve arkeoloji turizmini tercih ettiği bildirildi.

Manavgat'ın Side Beldesi Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, turizm sezonunun başlaması ile birlikte sezon süresince alınması gereken tedbirlerle ilgili Side Belediyesi Kültür Evi'nde esnafla toplantı yaptı. 2012 turizm sezonu hakkında beklentilerinin çok iyi olduğunu belirten Başkan Uçar, bu yıl tarihi şehirde kültür ve arkeoloji turizmde Çinli turistlerin öne çıkacağını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Türkiye'ye daha fazla Çinli turistin gelmesi için Almanya ITB Berlin Fuarı'nda Çin Kültür ve Turizm Bakanı ile protokol imzaladığını hatırlattı.Dünyada Roma dönemi eserlerinin en yaygın olduğu tarihi şehirlerin İtalya Roma ile Side Antik Kent olduğunu aktaran Uçar, dünyada antik dönemlere ait eserlerle Osmanlı döneminde kalma cumbalı sivil mimari eserlerinin iç içe olduğu tek yerin Side olduğunu söyledi.

Çin Kültür Yılı etkinlikleri çerçevesinde bu sene Antalya bölgesine binlerce Çinli turist beklediklerinin altını çizen Uçar, gelen turistlerinde bölge ekonomisine çok büyük ekonomik girdi oluşturacağına inandıklarını ifade etti.

Çinli turistlerin deniz, kum ve güneş turizmine fazla yanaşmadığını hatırlatan Uçar, şöyle devam etti: "Çinliler kültür, sanat, tarih ve arkeoloji turizmini çok seviyor. Side Antik Kent'in 2 bin 500 yıllık tarihi ve arkeolojik zenginliğinin Çinlileri büyüleyeceğine inanıyoruz. Artık esnafımız Side'de bu sene Alman, Rus, İngiliz, Hollandalı, Belçikalı, Avusturyalı, Norveçli, İsveçli ve Finlandiyalı turist kadar Çinli turist de görecek. Çinli turistleri ağırlamaya hazır olalım. Özellikle Çinli turistler kış turizmini çok canlı tutacağına inanıyorum. Çinlilerin tarih, kültür ve arkeoloji turizmi tutkunu olması bizim için çok büyük avantaj. Bu avantajı çok iyi değerlendirmeliyiz." Bu yıl 25 Ağustos'ta başlayacak olan Side. 12 Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali'nde Pekin Orkestrası'nın bölgede kültür ve arkeoloji turizminin tanıtımına yönelik konser vereceğini belirten Uçar, Avrupa ve İskandinav ülkelerinden turist getiren dünyaca ünlü turizm seyahat acentelerinin Çin'den Türkiye'ye turist getirilmesi çalışmalarına başladığını kaydetti.

SİDE BELEDİYESİ, ANTİK KENT'İN UNESCO'YA ALINMASI İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTI

Side'de imar planı çalışmalarını hazırladıklarını belirten Uçar, hazırlanan planı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sunduklarını ifade etti.

Side Antik Kent'te 2,5 yıldır yaptıkları yenileme çalışmalarında hep tarihi kentin tarihi dokusunu korumaya yönelik olduğunun altını çizen Uçar, bugüne kadar tarihi ören yerinde planlama yapılmadığı için Side Antik Kent'in korunmasına yönelik UNESCO'ya başvuruda bulunulmadığını kaydetti.

Bakanlığın planı onaylaması ile Side Antik Kent'in UNESCO tarafından koruma altına alınması için başvuruda bulunacaklarının altını çizen Uçar, Antalya'da Kaş'ın Kınık beldesinde bulunan Xanthos-Letoon Antik Kenti'nden sonra ikinci koruma altında olan şehrin Side olması için uğraş vereceklerini söyledi.

Side'de yeni turizm sezonunda hanutçuluğa kesinlikle geçit vermeyeceklerini belirten Uçar, bu konuda çok kararlı olduklarını ve geçen yıl hanutçuluk yapan, turisti rahatsız eden ve zorla dükkân içine müşteri çekmeye çalışan 50 dükkâna bir ve iki gün kapatma cezası verdiklerini sözlerine ekledi.