Özdemiroğlu'na Ait ''arap Cellat'' Adlı Boğa Birinci Oldu

Artvin'in Yusufeli ilçesinde bu yıl 12'ncisi düzenlenen ''Geleneksel Derekapı Boğa Güreşleri'' sona erdi.

Yusufeli Belediyesi ile Yusufeli Kaymakamlığı tarafından organize edilen ve dün başlayan boğa güreşleri için Rize, Erzurum ve Artvin'den, ilçedeki Derekapı Arenası'na getirilen 147 boğa, kıyasıya mücadele etti.

Bugün akşam saatlerinde sona eren ve 7 kategoride yapılan güreşlerde, ''deste boğa''da Ömer Yıldırım'ın, ''ayak''ta Hurşit Kocaman'ın, ''küçük orta''da Murat Kondakçı'nın, ''büyük orta''da Ali Kaya'nın, ''başaltı''nda Dursun Sağlam'ın, ''süper başboğa''da Fethi Tamyürek'in boğası birinci oldu.

Boğa güreşlerin en önemli kategorisi sayıldığı belirtilen ''başboğa'' kategorisinde ise Mirsat Alnıaçık'ın boğasını yenen Caner Özdemiroğlu'nun ''Arap Cellat'' adlı boğası birinciliği kazandı.

Güreşlerde dereceye giren boğaların sahiplerine toplam 29 bin 500 lira ödül verildi.

Özdemiroğlu ise boğası ''başboğa'' olduğu için 6 bin 500 lira kazandı.

Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, gazetecilere yaptığı açıklamada, boğa güreşlerinin tarihinin çok eskilere dayandığını anlatarak, geçmişte boğa güreşlerin yazın gelmesiyle yaylalara götürülecek boğalara lider seçmek için yapıldığını anlattı. Aytekin, günümüzde ise boğa güreşlerinin insanları bir araya getirip kaynaştırdığını ve eğlendirdiğini söyledi.

Boğa sahiplerinden Fikret Çınar da boğa yetiştiriciliğinin bir tutku olduğunu ifade ederek, ''Boğalar ile çocuk gibi ilgileniyoruz ve galip geldiği zaman çok keyif alıyoruz'' dedi.

-Boğa güreşlerine yoğun ilgi-

Güreşleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, Yusufeli Kaymakamı Cumhur Duran, Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, Gençlik Spor Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kocatepe'nin yanı sıra binlerce boğa güreşi tutkunu izledi.

''Başaltı'' kategorisinde, 13 yaşındaki ilköğretim 7. sınıf öğrencisi Recep Tayyip Erdoğan adına güreştirilen ve bakıcılığını bu çocuğun babası Ruşen Erdoğan'ın yaptığı ''Alaca'' adlı boğanın ilgi çektiği güreşlerde, boğaların zaman zaman arena dışına taşan mücadelesi heyecanlı anlara yol açtı.

Bazı boğa güreşi tutkunlarının arena yakınındaki yamaçlara kurdukları çadırlarda boğa güreşlerini izleyip piknik yapması dikkati çekti.

Boğa güreşlerin bu yılki ağalığını ise açık artırmaya çıkartılan bir koçu 9 bin liraya satın alan Fatih Yıldırım kazandı .
Kaynak: AA