Kars'ta Yok Olmaya Yüz Tutan Tarihi Eserler, Sahip Çıkacak El Bekliyor

Serhat şehri Kars’ın geçmişe ışık tutan tarihi değerleri ilgi bekliyor.

Osmanlı evleri, hamamları, Rus konakları ve tabyalarının her geçen gün yıkılmaya, hatta yok olmaya doğru gitmesi yürek burkuyor.Kars'ın turizmine ciddi katkı vermesi beklenen tarihi değerlerin yok olmaya yüz tutması, sivil toplum temsilcilerinin tepkisini çekiyor. Kafkas Sanayici ve İşadamları Derneği (KARSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sultan Murat Dereci, Kars’taki tarihi eserlerin tarih turizmine kazandırılmasının birçok kez gündeme geldiğini ancak bu konuda bir yol alınamadığını söyledi.

Bugüne kadar, yurt içinden ve dışından gelen bilim ve işadamları başta olmak üzere tüm misafirlerin, Kars'ın bünyesinde bu kadar tarihi değerleri barındırmasına hayran kaldıklarını belirten Dereci, "Ancak gereken ilgi ve restorasyonun yapılmayışına anlam veremiyorlar. Bunun en acı örneği Ani Harabeleridir. 5 bin yıllık tarih şehri Kars'ı turizmde ne kadar kullanabiliyoruz? Varın siz değerlendirin!” dedi.

Kars İli Memurlar Derneği (KARİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldırım ise tarihi mekanların ilgisizlik mekanı olmasını ve gün be gün eriyip yok olmaya doğru gitmesine çok üzüldüklerini ifade etti.

Yıldırım, "1579'da Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan ve günümüzde 'yok oldu olacak' denilen Beyler Beyi Sarayı, Kaleiçi Mahallesinde bulunan ve Çarlık Rusya’ sınca 19. yüzyılda yapılan konak, Kars kalesi eteklerindeki, Ahmet Tevfik Paşa Konağı, Kars çayı kenarında bulunan, Mazlum Ağa Hamamı, İlbeyoğlu Hamamı ve Topçuoğlu Hamamı ile birlikte zamanında şehrin savunmasında kullanılan onlarca tarihi tabyanın ilgisizlik kurbanı olduğuna hep beraber şahit oluyoruz." şeklinde konuştu.

İLÇELERDE DE DURUM FARKSIZBu arada Kars'ın ilçelerinde de durum farksız. Kış turizminin gözdesi Sarıkamış’ta Rus Çarı 2. Nikola tarafından yaptırılan Av Köşkü (Katerina Köşkü) kaderine terk edilmiş. Köşk, bölgede hayvancılık yapanlar tarafından ahır olarak kullanılıyor. Yine Kağızman’da Neolitik döneme ait kaya resimleri, Digor’da Ortaçağ'dan kalma kiliseler ve Akyaka’da bölgenin tek kullanılan kaplıcası turizme kazandırılmayı bekliyor.Kars Valisi Ahmet Kara, mevcut durum için basın mensupları ile bir araya geldiği toplantıda, Ankara’da yaptığı ikili görüşmeler neticesinde, yaz aylarında Turizm Bakanlığı'nın Kars’a çıkarma yapacağını ve 2012 yılının Kars’ta restorasyon yılı ilan edileceğini söyledi.