Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu'ndan Açıklamalar

Orman ve Suişleri Bakanı Veysel Eroğlu, hidroelektrik santrallerinin yapımı konusunda Türkiye'nin çok geciktiğini, bunların 30 yıl önce yapılması gerektiğini söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu'ndan Açıklamalar
Eroğlu, Gümüşhane Valiliğini ziyaretinde Bakanlığının yaptığı çalışmaları aktardıktan sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Eroğlu, "Doğu Karadeniz Bölgesinde 300'e yakın HES projesi var ve çeşitli tepkilerde var" şeklindeki bir soruya, HES'ler konusunda çok geç kalındığını, bunların 30 yıl önce yapılması gerektiğini belirterek şöyle cevap verdi: "HES'ler bizim elektriğimizin sigortası. Buradaki derelerin birçoğu özellikle vahşi derelerdir. Dik yamaçlar var. Bunları kontrol etmek için HES yapılmazsa biz zaten oralara mecburen bentler, bir takım ıslahlar yapacağız. Dolayısı ile HES'lerin hem taşkınlar için faydası oluyor hemde temiz enerji üretimi sağlıyor." Vatandaşların "Bu sular firmalara satılıyor, siz içme suyu veya sulama suyu alsanız bile bunu firmadan parayla alacaksınız" şeklinde tepkilerinin olduğunu hatırlatan Eroğlu, bunun tamamen kuyruklu bir yalan olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Böyle bir şey yok. Biz evvela içme suyu olsun, vatandaşın sulama suyu başta olmak üzere onların kadim hakları muhafaza ediliyor. Öyle bir şey yok. Fazla suyun enerjisini alıyoruz. Dolayısıyla temiz enerji üretiyoruz." HES'lerin çevreyi tahrip etmesiyle ilgili Trabzon Solaklı'yı örnek veren Bakan Eroğlu, Solaklı vadisinde vatandaşların tepkisinin olduğunu fakat şu an yapılan düzenleme ile bölgenin muhteşem bir vadi haline getirildiğini söyledi.

HES'LER DOĞAYI TAHRİP ETMİYOR BİLAKİS DAHA DA GÜZELLEŞMESİNE VESİLE OLUYOR

HES'lerin çevreyi tahrip ettiğine dair söylentiler olduğunu anlatan Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "En çok Trabzon Solaklı'da münakaşa oldu. Bunun üzerine biz Solaklı vadisindeki bütün mevcut derenin HES'lerden önceki fotoğraflarını tespit ettik ve arşivimizdedir. Solaklı vadisinde HES'ler yapıldıktan sonra orada muazzam bir düzenleme yaptık. İnşallah 5 Mayıs tarihinde bunun açılışını yapacağız. Muhteşem bir vadi haline getiriliyor. Adeta bir tabiat harikası ve bunu göstereceğiz. HES'lerintabiatı tahrip etmediğini, bilakis daha da güzelleşmesine vesile olabileceğini bütün vatandaşlarımıza göstereceğiz." HES'leri yapan firmaların yanlışlarına ceza ile karşılık verdiklerini de kaydeden Bakan Eroğlu, şunları söyledi: "Başlangıçta birkaç firma, çıkan malzemeyi dere yatağına boşalttı. Onların da cezasını verdik. Şu an herkes ÇED'e uygun çalışmak zorunda. ÇED'e uygun hareket etmeyenleri hemen durdurup cezasını veriyoruz, gerekirse ruhsatını da iptal ediyoruz."

CARİ AÇIĞIN BÜYÜK ORANDA SEBEBİ DIŞA BAĞIMLI ENERJİ

Herkesin doğru çalışması halinde HES'lerin ülke için çok faydası olduğunu anlatan Eroğlu, Türkiye'nin enerjisinin dışa bağımlı olduğunu, yıllık 45 milyar doları her yıl dışarıya enerjiden dolayı verdiklerini ve ülkenin cari açığının temel sebebinin de bu olduğunu söyledi.

Vatandaşların bu konuda duyarlı olmalarını özellikle isteyen Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hiçbir şekilde vatandaşlarımızın veya çevrenin zarar görmesine müsaade etmiyoruz, etmeyeceğiz. Can suyunu zaten bırakıyoruz ve DSİ ile sıkı bir şekilde denetliyoruz. Dolayısı ile HES'ler ülkemizde gerçekten kalkınmanın lokomotifi olacak. Ayrıca, enerji çeşitliliği ve dışa bağımlılığın azaltılması gibi önemli katkıları var."

RÜZGAR ENERJİSİ

Bakan Eroğlu, rüzgar enerjisi ile ilgili bir soru üzerine, Türkiye'de her yerde rüzgar enerjisinden istifade edilemediğini söyledi.

Rüzgar enerjisinin de teşvik edildiğini hatırlatan Eroğlu, elektriğin depolanamadığını, depolamanın tek yolunun suyu barajlarda biriktirerek gerektiği zamanlarda veya acil ihtiyaç olan zamanlarda birkaç dakika içinde devreye sokarak elektriği vermek olduğunu söyledi.

Bu açıdan HES'lerin, barajlı HES'lerin muazzam bir faydası olduğunu dile getiren Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Başka türlü bunu karşılamamız mümkün değil. Termik santral veya doğalgazlı santraller sabit bir şekilde elektrik veriyor. İhtiyaç olduğu zaman bu enerjiyi barajlardan karşılıyoruz. 4 ampulden bir tanesi barajlardan sağlanan elektrikle faydalanıyor." 2B KANUNU Kamuoyunda 2B kanunu olarak bilinen kanun tasarısını da değerlendiren Eroğlu, yaklaşık 10 gün önce komisyondan TBMM Genel Kuruluna görüşülmek üzere sevk edilen tasarının, en geç bir ay içinde görüşülüp karara bağlanmasını beklediklerini sözlerine ekledi .