Avrupa'da Şirketlerin Üst Düzey Yönetimlerine Kadın Kotası

Avrupa Parlamentosu (AP) şirketlerin idari kurullarında kadın kotası uygulanmasını öngören yasa teklifini kabul etti.

Buna göre şirketlerin, üst düzey idari kademelerindeki kadın yönetici oranını 2015 yılından itibaren yüzde 30'a ve 2020 yılından itibaren ise yüzde 40'a çıkarması gerekecek. Böylelikle AP geçen yılın yaz aylarında Avrupa milletvekillerinin gündeme getirdiği talebi hayata geçirmek için temel adımı atmış oldu.

AB genelinde üst düzey yönetim pozisyonlarında kadın idareci oranının yüzde 12'de kaldığını hatırlatan Avrupa Komisyonu'nun adalet ve temel haklardan sorumlu komiseri Viviane Reding, çalışan kadın sayısını arttırmanın “özellikle kriz dönemlerinde ekonomik bir zorunluluk olduğunu” ifade etti.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Reding bu ayın başında yaptığı bir açıklamayla idaresinde erkeklerin ağırlıkta olduğu şirketlerin yönetim kurullarını kota zoru ile karıştırma uyarısında bulunmuştu.

Bu arada AP verilerine göre kadın ve erkek çalışanlar arasındaki gelir uçurumu da sadece son birkaç yıldır azalmaya başladı. Ancak AB ortalamasına göre kadınlar aynı işte istihdam edilseler dahi hala erkeklerden yüzde 17,5 oranında daha az kazanıyor.

Öte yandan siyaset dünyasında da iş yaşamından farklı bir tablo olmaması dikkat çekiyor. Buna göre 27 AB ülkesinin kabinelerinin sadece dörtte biri kadın siyasetçilerden oluşuyor. Avrupa Parlamentosu'nda ise kadın vekillerin oranı üçte biri geçmiyor.