Çin, Japonya’dan Barış İçin Yapıcı Rol Oynamasını Bekliyor

Japonya’daki seçim sonuçlarını değerlendiren Çin, Tokyo’nun barışçıl politikasını devam ettirmesini, bölgede istikrar ve gelişmenin sağlanmasında yapıcı rol oynamasını beklediklerini açıkladı.


Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında soruları cevaplayan Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Hua Chunying, Çin ile Japonya arasında istikrarlı ve barışçıl ilişkilerin, iki ülke ve Asya’nın barışı ve gelişmesi adına yararlı olduğunu belirtti.

Japonya'daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade eden Hua, Japonya’nın ikili ilişkilerdeki mevcut zorluk ve sorunları derinlemesine özümsemesi ve böylelikle gerçekçi tavırlarla ilişkilere yaklaşması gerektiğini dile getirdi.Çin ve Japonya'nın yakın komşular olduklarını ve 2006 yılında karşılıklı stratejik yarara dayalı ikili ilişkiler kurulması konusunda fikir birliğine vardıklarını hatırlatan Hua, Tokyo yönetiminden diğer beklentisini de aktardı. Sözcü Hua, iki ülke arasında imzalanan dört siyasi belgede belirlenen kurallarla, belgenin çizdiği yön doğrultusunda ikili ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı doğrultuda ilerletilmesi için Japonya’ya çağrı yaptı.Japonya’da bugün sonuçlanan seçimlerde Liberal Demokratik Partisi (LDP), 294 koltuk kazanarak, 3 yıldan sonra yeniden iktidara geldi. Milliyetçi bir isim olarak bilinen partinin Genel Başkanı Şinzo Abe, seçim zaferinin ardından yaptığı ilk açıklamada Pekin ile ilişkileri germek istemediklerini; ancak Çin'in "meydan okumasını da durdurmak istediklerini" vurgulamıştı.Çin Komünist Partisi'nin yayın organlarından Halkın Günlüğü gazetesi de Abe'yi sert bir tutum takınmaması noktasında uyardı; atacağı adımların Pekin tarafından dikkatlice takip edileceğini yazdı. Gazete ayrıca, Japon liderin tartışmalı adalar konusundaki tutumu, anayasayı değiştirme girişimleri ile Japon militarizmini temsil eden ve bölge ülkeleri tarafından sert bir şekilde eleştirilen Yasukuni Tapınağı ziyaretinin önemli noktalar olduğunu ifade etti.

Çin medyası, Japonya’daki seçimlere, ABD seçimlerinden daha fazla yer ayırdı .