Tim Başkanı Mehmet Büyükekşi Açıklaması

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, ''Design Turkey, Türkiye'nin markalaşmasına yeni açılımlar getiriyor. Markalaşmaya yapılan her yatırım da ülkemize katma değer ve ihracat artışı olarak geri dönüyor'' dedi.

Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu iş birliğiyle Turquality programı kapsamında düzenlenen ''Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri'' töreninde konuşan Büyükekşi, bu programın, ihracatta ve ulusal pazarda ürüne katma değer ve rekabetçi üstünlük kazandıran iyi tasarımları ödüllendirdiğini kaydetti.

Büyükekşi, bu programın, ihracatta en büyük hedef olan yüksek katma değere ulaşmak için tasarıma değer verdiğini belirterek, şunları söyledi:

''İhracat koşumuz hız kesmeden devam ediyor. Her sene, bir önceki seneyi aşmak üzere yola koyuluyoruz. 2011 yılında 135 milyar dolar ihracat yapmıştık. 2012 yılı için de 150 milyar dolar hedef koymuştuk. Yılın ilk 10 ayında yüzde 12 ihracat artışı yakaladık. 125 milyar dolar ihracat yaptık. Son 12 aylık ihracatımız şu anda 148,5 milyar dolar oldu. Hedefe doğru emin adımlarla ilerliyoruz. İhracatımızı her geçen yıl büyütürken, yeni pazarlara giriyoruz. Daha önce ayak basmadığımız topraklara ihracat gerçekleştiriyoruz. Bunu yaparken de ihracatımızı dönüştürüyoruz. Artık üretirken daha fazla tasarım odaklı düşünüyoruz. Tasarıma, Ar-Ge'ye daha fazla önem veriyoruz. Bunun sonucunda da katma değeri yüksek ürünlere doğru yönelmeye başladık.''

İhracatçı sektörlerini tasarım yarışmaları yapmaları için teşvik ettiklerini anlatan Büyükekşi, ''Design Turkey Ödülleri'nde, 'İyi Tasarım Ödülü' ve 'Üstün Tasarım Ödülü' veriliyor. Üstün tasarım ödülü alan ve Türk markası taşıyan en iyi tasarımlara ise 'Turqualitiy Tasarım Ödülü' veriliyor. Bu ödülleri alan ürünler, ülkemizi yurt dışında başarıyla temsil ediyor. Tasarım odaklı ürünlere yönelmek, firmalarımıza prestij olarak geri dönüyor. Firmalarımızın marka değerine katkıda bulunuyor. Design Turkey, Türkiye'nin markalaşmasına yeni açılımlar getiriyor. Markalaşmaya yapılan her yatırım da ülkemize katma değer ve ihracat artışı olarak geri dönüyor'' diye konuştu.

Büyükekşi, TİM'in düzenlediği Türkiye İnovasyon Haftası'nın gelecek hafta başlayacağını belirterek, bu organizasyonun açılışında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bulunacağını söyledi.

Türkiye'nin tasarım gücü arttıkça 2023 iddiasının daha da güçleneceğini ifade eden Büyükekşi, ''2023 hedeflerimize tasarımla ve inovasyonla ulaşacağız'' dedi.

Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Başkanı Ayberk Yağız da Design Turkey organizasyonunun kendisinin de büyük bir tasarım ve imalat başarısı olduğunu kaydetti.

Design Turkey Ödülleri'nin verilmeye başlandığı 2008 yılından beri her yıl ivmesini yükselterek başarısına başarı kattığını belirten Yağız, yıllık başvuru sayısındaki artış oranının yüzde 193 olduğunu söyledi.

Yağız, 2010 yılında 296 olan başvuru sayısının 2012'de 410'a yükseldiğini ifade ederek, Design Turkey'in başarısının sadece katılımcı sayısıyla değil, katılımcı ürünlerinin niteliğiyle de göze çarptığını dile getirdi.

Konuşmaların ardından Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri sahiplerini buldu. Ödüllere, bu yıl toplam 410 başvuru gerçekleşti. Ön elemeyi geçen 365 endüstriyel tasarımdan 90'ı İyi Tasarım, 14'ü Üstün Tasarım ödülüne layık görüldü.

19 kavramsal tasarım başvurusundan ise 2'si ödül aldı.

Projeye en fazla katılım ise 70 tasarım ile ev mobilyası, 59 tasarım ile ev ve büro malzemeleri ile 51 tasarım ile ambalaj sektöründen oldu.

Muhabir: Elif Ferhan Durmuş

Yayıncı: Affan Kulunyar
Kaynak: AA