Şemdin Sakık: Şartlar Uygun Olduğu İçin Kimliğimi Açıkladım

Ergenekon davasında tanık sıfatıyla ifadesine başvurulan Şemdin Sakık, günümüzde şartların uygun olması nedeniyle açık kimliği ile ifade verdiğini söyledi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında tanık sıfatıyla ifadesine başvurulan Şemdin Sakık, Bekaa Vaadisi'nin kazılarak altına bakılması gerektiğini söyledi.

Birçok nedenle örgüt içinde infaz edilen insanlar olduğunu ve en yoğun infazların Bekaa Vadisi' nde yapıldığını belirten Sakık, bu infazların ortaya çıkmasının infiale neden olacağını söyledi.

Örgüt içinde silahlı mücadeleyi bıraktığını söylemenin karşı tarafa geçtiğini söylemek anlamına geldiğini belirten Sakık, "Biri örgütten ayrılmak istediğinde gitmesine izin verilmiyordu, hemen infazı gündeme geliyordu. Öldürülen insanların sayısını bilemem ama bunun binlerce olduğunu biliyorum. Bütün ölümler bir süre sonra propagandaya, siyaset üretme kaynağına dönüştürülüyordu." diye konuştu.

Tutuklu sanıklarıdan Mehmet Zekeriya Öztürk'ün neden gizli tanık olduğuna ilişkin sorusuna Sakık, o dönemin koşullarından dolayı gizli tanık olduğunu söyledi.

Sakık, Bugün o koşulların ortadan kalkması nedeniyle açık kimliğini ortaya koymayı uygun bulduğunu belirtti.

Ergenekon diye bir oluşumu tanımadığını ve bilmediğini belirten Sakık, itirafçılar içinde Abdülkadir Aygan gibi 3-5 kişinin kirli işlere bulaştırıldığını söyledi.

Neredeyse kendine itirafçı demekten utandığını belirten Sakık, geçmişte yaşadıklarını deşifre ettiğini de dile getirerek, "Hırsızlık mı yapmışım?" dedi.

Esas hakkındaki savunmasına kadar duruşmaya katılmasına yasaklama getirilen tutuklu sanık Doğu Perinçek, tanık Şemdin Sakık'ın ifadelerinde isminin geçmesi nedeniyle tutuklu bulunduğu 1 Nolu Cezaevi'nden duruşma salonuna getirildi.

Sakık, 2000'e Doğru dergisi için 5-7 Nisan 1991 yılında Öcalan ile görüşmek üzere Bekaa Vadisi'ne giden Doğu Perinçek'e, "Siz geldiğinizde ben oradaydım. Neler konuştuğunuzu bilmiyorum. Öcalan ile başbaşa görüşmleriniz oldu. Yayınlarınız sonucu Öcalan siyasi bir kişilik kazandı." diye konuştu.

Perinçek'in PKK'dan kaçanların "bizi Öcalan'ın elinden siz koruyabilirsiniz" diyerek kendilerine sığındıklarını belirtmesi üzerine Sakık, "Siz de onları yüzüstü bıraktınız. Öcalan da onları öldürdü" dedi.

Bunun üzerine Perinçek de, kendilerine sığınanları koruduklarını söyledi.

Sakık'ın, "1980'e kadar örgütle düşmandınız. 1990'larda dost oldunuz. Sonradan yine düşman oldunuz. Bunu anlayamadık." demesi üzerine Perinçek, "Anlamıyacak birşey yok. Biz kürde sırtımızı dönmedik. Amerika geliyor diye alet olmamaları için uyarmaya çalıştık." dedi.

Sakık'a sorduğu soruların ardından sık sık açıklamalar yapması üzerine Perinçek mahkeme başkanı Özese tarafından sık sık uyarıldı. Önce mikrafonu kapatılan Perinçek, daha sonra da salondan çıkarıldı .