Tesislerde Yetiştirilecek 124 Bitki Çeşidi, Sağlık ve Kozmetik Ürünlerinde Kullanılması Amacıyla İhraç Edilecek

Ali Kemal Akan - Serdar Yılmaz - Afyonkarahisar'da inşaatına devam edilen ve gelecek yıl sonuna doğru hizmete girmesi planlanan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi'nde yetiştirilecek 124 çeşit bitki, sağlık ve kozmetik ürünlerinde kullanılmak üzere ihraç edilecek.

Eskişehir Orman Bölge Müdürü Nadir Sarıkaya, AA muhabirine, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yaklaşık 3 ay önce il merkezindeki Zafer Kent Ormanı yanında temeli atılan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi yapımının hızla sürdüğünü ve kaba inşaatın bu yıl sonuna kadar tamamlanacağını söyledi.

Bina inşaatlarının ardından bitkilerin yetiştirileceği bölümlerle elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak sistemlerin gelecek yıl sonuna kadar tamamlanacağını belirten Sarıkaya, yetiştirilecek ürünler ve kullanacağı elektriği kendisi üreteceği için tesisin Türkiye'de tek olacağını ifade etti.

Sarıkaya, Türkiye'nin şifalı bitkiler konusunda son derece zengin çeşitliliğe sahip olduğunu dile getirerek, Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin desteğiyle bilimsel araştırmalar yapılarak tıbbi bitkilerin tanınacağını ve çeşitliliğinin korunacağını anlattı.

-''Türkiye ve il ekonomisine büyük katkı sağlayacak''-

Merkez bünyesinde üretim yapılırken diğer yandan başta bölge halkı olmak üzere vatandaşlara bitki türlerinin tanıtılacağı ve yetiştiriciliğinin öğretileceği bilgisini veren Sarıkaya, şöyle konuştu:

''Türkiye'de şifalı bitkiler alanında yapılan ihracat miktarı 250 milyon dolar civarındadır. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun destekleriyle oluşturulan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi'nin faaliyete geçmesiyle sağlık ve kozmetik alanında kullanılmak üzere dünyaya şifalı bitki ihracatı katlanacak. Şifalı bitki yetiştiriciliği öğretilecek bölge halkının üreteceği bitkiler toplanarak, Afyonkarahisar markasıyla dünyaya pazarlanacak. Bu, Türkiye ve il ekonomisine büyük katkı sağlayacak.''

Sarıkaya, AKÜ Rektörlüğü tarafından yapılan araştırmalara göre yaklaşık 2 bin civarında otsu bitkinin Afyonkarahisar'da yetiştiğini bildirerek, bunlardan 30'unun sadece bu ile özgü olduğunu ve merkezde 124 şifalı bitki çeşidinin yetiştirilmesinin öngörüldüğünü sözlerine ekledi.

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA