(özel Haber) Aile İçi Şiddetteki Rekor Artış Herkesi Ürküttü

Bursa'da son 6 ay içinde 13 bin 402 kadın aile içi şiddete maruz kaldı.

(özel Haber) Aile İçi Şiddetteki Rekor Artış Herkesi Ürküttü
Bu kişilerin yüzde 90'ının ilköğretim, geri kalan yüzde 10'luk kısmını ise eğitimli ve çalışan kadınlar oluşturuyor. Rakamların, bu konunun önemini gözler önüne serdiğini anlatan Bursa Baro Başkanı Ekrem Demiröz, kadın hukuku komisyonu ile bir araya geldi. Aile içi şiddetin önlenmesi için herkesi duyarlı olmaya davet eden Baro Başkanı Demiröz, avukatların ŞÖNİM'lere hukuksal desteğinin daha etkin kılınması için kanun değişikliğini içeren bir dosyayı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e vererek destek sözü aldı. Bursa'da aile içi şiddete maruz kalmış kadınların müracaatındaki rekor artış, herkesi ürküttü. Kolları sıvayan Bursa Barosu, kadın hukuku komisyonu üyeleriyle bir araya geldi. Avukatların, Türkiye’de ilk olarak Bursa’da açılan Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM) olan hukuksal desteği arttırmak için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e yasa değişikliği içeren bir dosya sundu. Bakan Şahin'den destek sözü alan Baro Başkanı Ekrem Demiröz, Bursa'da son 6 ay içinde emniyete, jandarmaya, savcılığa, sağlık ocaklarına, mahkemelere ve sığınma evlerine şiddet gördüğü iddiasıyla başvuran kadın sayısının 13 bin 402 olduğunu söyledi.

Demiröz, müracaatta bulunan bu kadınların yüzde 90'ının ilköğretim düzeyinde eğitim aldığını, yüzde 10'unun ise eğitimli ve çalışan kadınların oluşturduğunu kaydetti.

Bursa Barosu'nun Kadın Komisyonu Başkanı Nevin Canbaz ve üyeleriyle bir araya gelerek, durum değerlendirmesinde bulunan Başkan Demiröz, kadına yönelik şiddetin geçmişte, kültürel açıdan olağan bir biçimde karşılandığı için kadının kendisini bu duruma katlanmak zorunda hissettiğini dile getirerek, "Bu yüzden müracaatlar çok düşüktü. Ama süreç, belki meyda, belki bizler gibi duyarlı tüm diğer kuruluşların kadına yönelik çalışmalarıyla uğradıkları haksızlığa katlanma yerine, bu haksız eylemde bulunan kişinin cezalandırılması için başvurularda bulunmuşlardır. Bu eş, baba ya da bir başka kişi olabilir. Bu şimdiye kadar ötelenmiş görmezlikten gelinmiş çok acı gerçek ortaya çıktı. Bursa için binlerle ifade edilecek şekilde kadına şiddet olayıyla karşılaştık. Bu vahim tablo, bizim vicdanlarımızı sarsacak boyutta. Ama bunun sevindirici yanı kadınların artık şiddete boyun eğmeye devam etmeyeceği noktasındadır" dedi.

Başkan Demiröz, Bursa Barosu olarak aile içi şiddetin önlenmesi için kadın erkek, şiddete maruz kalan her kimse onlara karşı hukuksal hizmet vermeyi dün olduğu gibi bugün de sürdüreceklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü.

"Bu konuda, pilot olarak Bursa'da ŞÖNİM açıldı. Burada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile görüştük. Tüm baroların bu merkezlere en üst düzeyde katkı sağlayabilmesi için bir kanun teklifinde bulunduk. Ve Bakan Şahin, 3 aylık bir süre istedi. Bu yasanın çıkarılabileceğini vaat etti. Biz bu 3 ay için kadın komisyonumuz fedakarlık yapıyor. Bu yasa çıktığı zaman, çalışmalara daha etkin olarak katılma olanağımız olacak".

Artık toplumun şiddeti çözüm olarak gören bir anlayışı, görmemezlikten gelmemesi gerektiğini kaydeden Demuröz, "Bu konuda toplumdan, duyarlılık bekliyoruz. 'Çocuğudur döver, karısıdır döver' gibi kesinlikle yaşadığımız dünyanın değerlerine uymayan bu saplantılı anlayıştan vazgeçsinler. Uyarıcı olsunlar. Şiddete uğrayan insanların haklarını aramaya taşvik etsinler. Çünkü kendi günlük hayatımızda barışı sağlayamıyorsak, toplumsal barış hayaldir" diye konuştu.

Şiddete uğrayan kadının ilk yapması gereken şeyin en yakın karakola ya da jardarma birimlerine başvurması olduğunu hatırlatan Demiröz, "Oradaki birimler, şiddete uğrayan kadına gerekli yönlendirmeyi yapacaklardır. Bursa Barosu olarak kadın komisyonumuz yıllardır etkin ve faal bir çalışma yürütüyor. Ayrıca adli yardım birimimiz var. Avukat tutmaya, yargılama giderleri ve benzeri dava harcamalarını yapmaya muktedir olmayan kişilere, adli yardımda bulunuyoruz. Kadınlarımız bu konuda da bilgi sahibi olsunlar" dedi.

Bilindiği gibi Bursa Barosu Kadın Hukuku komisyonu, aile için şiddetin önlenmesi için okullardan sığınma evlerine bir çok yerde kadınların eğitimi için seminer ve toplantılar düzenlemişti. Şimdi de komisyon askerlerin aile içi şiddet hususunda eğitim verebilmek için çalışmalar yürütüyor .
Kaynak: İHA