Ülke Genelindeki Camilerde, Hicri Yeni Yıl Dolayısıyla Çeşitli Etkinlikler Düzenlendi

Bosna-Hersek'te, yarın başlayacak Hicri yeni yıl dolayısıyla ülke genelindeki camilerde çeşitli programlar tertip edildi.

Başkent Saraybosna'daki Kuveyt Camisi'nde düzenlen geleneksel Hicri yıl programında, Saraybosna İslam Birliği Korosu ilahi ve şiirler seslendirdi.

İlahilerin okunduğu, duaların edildiği programda katılımcılar birbirlerinin Hicri yeni yılını kutladı. Etkinliğe katılanlar daha sonra, caminin bahçesinde düzenlenen havai fişek gösterisini izledi.

Programın ardından AA muhabirine konuşan Saraybosna Başimamı Ferid Dautoviç, Hicri yeni yıl dolayısıyla yapılan bu tip etkinliklere büyük önem verdiklerini söyledi.

Bosna-Hersek'te Hicri yeni yılın geleneksel olarak her yıl kutlandığını belirten Dautoviç, ''Biz böylece kendi gelenek ve kültürümüze sahip çıkıyoruz. Akşam düzenlenen havai fişek gösterisiyle de burada bulunan uluslararası temsilciler ve Bosna-Hersek'i hala kendi vatanı olarak saymayan fakat ülkede yaşayan nüfusunun bir kısmına, bizim gelenek, adetlerimizden utanmadığımızı göstermek istiyoruz. Bu bizim kimliğimizin bir parçasıdır'' diye konuştu.

Bosna-Hersek'te yaşayan çoğu kişinin Hicri yeni yılın tam tarihini bilemeyeceğine işaret eden Dautoviç, bu tür etkinliklerle insanları bilinçlendirdiklerini ifade etti.

Boşnaklar'ın kendi kimliğine sahip çıkmalarının, bunun özellikle gelecek sene yapılacak olan nüfus sayımı için büyük önem taşıdığını vurgulayan Dautoviç, ''Boşnaklar İslam dini mensupları olduklarını ve Boşnakça dilini kullandıklarını bilmeli ve bunun önemini anlamalıdır. Hicret bize, Bosna-Hersek savaşı ile başlayan ve savaş sonrasında da devam eden etnik temizliğin farkında olmamız gerektiğini anlatıyor'' dedi.

Yeni Hicri yılın ilk gününde, Saraybosna'daki Gazi Hüsrev Bey Camiisi'nde yarın, Bosna-Hersek'in yeni Reis'ul Uleması'na menşure verilecek. Bosna-Hersek'te yaşayan Müslümanlar yeni Hicri yıla yeni Reis'ul Ulema ile girecek.

Muhabir: Vesna Beşiç-Meral Balota

Yayıncı: Serkan Fidan
Kaynak: AA