Gül, Kongo Cumhurbaşkanı N'guesso Onuruna Akşam Yemeği Verdi

Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou N'guesso, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onuruna verilen akşam yemeğinde yaptığı konuşmada, “Türkiye öyle bir ülkedir ki, büyük bir halkın, umut, cesaret ve sorumluluk mesajlarını nasıl verebileceğine dair tüm dünyaya örnek teşkil etmeye devam etmektedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou N'guesso ve eşi Antoinette Sassou N'guesso onuruna Çankaya Köşkü’nde resmi akşam yemeği verdi.

Yemekte bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kongo Cumhuriyeti’nden Türkiye’ye devlet başkanı seviyesinde ilk kez gerçekleştirilen tarihi ziyaretin, dostane ilişkilerin bir dönüm noktası olarak hatırlanacağını söyledi.

Avantajlı coğrafi konumu, doğal güzellikleri ve ekonomik potansiyeli ile Kongo Cumhuriyeti’nin, bölgesinin en önemli ülkelerinden biri olduğunu ifade eden Gül, “Gerek bölgesel örgütlerde, gerek Afrika Birliği ve Birleşmiş Millet gibi uluslararası kuruluşlarda küresel barış ve istikrar adına önemli sorumluluklar üslenmiştir. Dünyada en fazla yağmur ormanlarına sahip ülkelerden biri olan Kongo Cumhuriyeti’nin, çevrenin ve doğal hayatın korunması hedefi doğrultusundaki çabaları da takdire şayandır” diye konuştu.

Türkiye’nin, Kongo Cumhuriyeti ile ilişkilerini her alanda geliştirmek istediğini dile getiren Gül, bugün gerçekleştirilen görüşmelerde, Türkiye ve Kongo arasındaki dostluk ve işbirliğinin daha da kuvvetlendirecek siyasi irade ve kararlılığın bir kez daha teyit edildiğine vurgu yaparak, “Brazzaville’de mukim büyükelçilik açılması için çalışmalara başladığımızı belirtmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Kongo Cumhuriyeti’nin de yakında Ankara Büyükelçiliği açma kararı, işbirliğimizin geleceği bakımından ziyadesiyle sevindiricidir. Siyasi alanda olduğu gibi, ekonomik ve ticari alandaki işbirliğimizin de ilerletilmesi, önem verdiğimiz bir husustur. 100 milyon dolara ulaşan yıllık ticaret hacmimizi yeterli bulmuyor ve mevcut potansiyeli layıkıyla yansıtacak şekilde geliştirilmesini hedefliyoruz. Eminim ki, yakın İstanbul’da iş çevrelerimizle yapacağınız temaslar, ekonomik ilişkilerimize ivme kazandıracaktır” dedi.

TÜRKİYE'YE ÖVGÜ
Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı N'guesso ise, “Türkiye öyle bir ülkedir ki, büyük bir halkın, umut, cesaret ve sorumluluk mesajlarını nasıl verebileceğine dair tüm dünyaya örnek teşkil etmeye devam etmektedir” diyerek konuşmasına başladı.

Türkiye’nin birkaç yıldan bu yana ilgisini kararlı bir şekilde Afrika’ya yönlendirdiğini belirten N'guesso, Türkiye’nin Afrika kıtasında 30 büyükelçilik açmış olmasının ve yakında Afrika ülkelerinin neredeyse yarısının Ankara’da temsil edilecek olmasının bu ilginin kanıtı olduğunu söyledi.

N'guesso, “Mali krizin tüm dünyayı etkisi altına almış olduğu ve şu an itibariyle Ankara’nın da yakınlarında hissedildiği bir dönemde, ülkenizde kaydedilen ekonomik başarının verdiği cesaretle Türk şirketleri Afrika’da güvenilir ve sağlam iş ortakları bulabilirler” diye konuştu.

“HEDEF, TÜRKİYE’NİN TEMSİL ETTİĞİ GİBİ YÜKSELEN BİR ÜLKE HALİNE GELMEK”
2050 yılında Afrika nüfusunun ikiye katlanacağını kaydeden N'guesso, konuşmasına şöyle devam etti: “Ülkelerimizin temsil ettiği iki dünya arasındaki ortaklık, işte bu olumlu ortamda kayda geçmektedir. Kendi adıma ülkem, bu güzel maceraya bütün inancıyla, gerçek potansiyellerin sunduğu enerjiyle ve haklı arzularıyla katılacaktır. Zira Kongo, bütün işte bu -kazanan Afrika’nın- bütün özelliklerini bünyesinde barındırmaktadır. Başlatmış olduğumuz modernleşme ve sanayileşme politikalarımızla 2025’te, tıpkı bugünkü Türkiye’nin temsil ettiği gibi yükselen bir ülke haline gelmeyi hedeflemekteyiz.”

“FİLİSTİN HALKININ MÜCADELESİNE DESTEK SÜRDÜRÜLMELİ”
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bugün gerçekleştirdikleri görüşmelerde özellikle Afrika ve Ortadoğu’daki son durum başta olmak üzere, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri de değerlendirdiklerini belirten N'guesso, “Söz konusu iki bölge demokrasilerinde kaydedilen ilerlemeleri birlikte takdir ettik. Kuzey Afrika ve Ortadoğu halklarını demokrasi, özgürlük ve insan haklarına saygı arayışlarında sergiledikleri cesaretten ötürü tebrik ettik. Bu bağlamda, Suriye’den gelerek ülkenizde sığınma imkanı bulan binlerce erkeğin, kadının ve çocuğun yaşadığı acıları hafifletmek maksadıyla ülkenizce gösterilen fedakarlıkları övgüyle karşıladığımı belirtmek istiyorum. Bu noktada, Kongo’nun çatışmaların diyalog ve arabuluculuk yoluyla barışçıl şekilde çözülmesine yönelik sahip olduğu güçlü inancıda hatırlatmak isterim. Tıpkı, Filistin halkının artık bağımsız, yaşayabilir ve İsrail başta olmak üzere tüm komşularıyla barış içinde bir devlette yaşayabilmesi için, bu bölgenin ülkelerine ve halklarına Filistin halkının mücadelesine verdikleri desteği sürdürme çağrısında bulunduğum gibi” diye konuştu.

Çankaya Köşkü’nde verilen yemekte, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve eşi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, milletvekilleri, yabancı misyon temsilcileri, iş adamları ile Türkiye’de eğitim gören Kongolu öğrenciler ve çok sayıda davetli yer aldı .
Kaynak: İHA