Çomü Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mirici Açıklaması

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Mirici, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın suçlusunun sigara olduğunu, ailevi yatkınlık olsa bile sigara içmeyerek bu hastalığa yakalanma oranının düşürülebileceğini bildirdi.

Mirici, yaptığı yazılı açıklamada, her 10 KOAH hastasından 9'unun sigara içtiği için rahatsızlandığını, bir kişinin ise ailevi yatkınlığın katkısıyla ya da mesleki olarak, çalıştığı iş yerinin tozlu ve dumanlı havası nedeniyle hastalığa yakalanabildiğine işaret etti.

Bu hastalığın suçlusunun sigara olduğunu, ailevi yatkınlık olsa bile sigara içmeyerek bu hastalığa yakalanma oranının düşürülebileceğini anlatan Mirici, şunları kaydetti:

''Bu hastalığa yakalanma konusunda bazı meslek grubu üyeleri tabi dezavantajlı oluyor. İnşaatlarda çalışanlar, madenciler riskli gruplar. Bu konunun üzerinde özellikle durmak gerekiyor, çünkü KOAH önlenebilir bir hastalıktır. Tıpta önlenebilir hastalık nedenlerine olağanüstü önem göstermek lazım. Örneğin, sigara içmezsek önleyebiliyoruz hastalığı. O iş yerinde çalışmazsak önlüyoruz. Çalışmak zorundaysak, maske kullanımı gibi basit bir önlemle önleyebiliyoruz. Bu maskelerin maliyeti hasta olmanın, tedavi sürecinin çok çok altındadır. İş yerinde tozlu dumanlı bir ortam varsa bu maskelerin kullanımını önermek ve denetlemek çok önemli olabilir.''

KOAH'ın görülme sıklığının ülkeden ülkeye değiştiğini belirten Mirici, gelişmekte olan ülkelerde ve üçüncü dünya ülkesi olarak tanımlanabilecek ülkelerde hastalığın daha çok görüldüğünü bildirdi.

Gelişmiş ülkelerin sigara kullanımını kontrol etmeye başladığını, gelişmekte olan ülkelerde ise bu konuda ciddi sorun yaşandığına dikkati çeken Mirici, ''Sağlık yardımı alma, iyi konutlarda yaşama, barınma konularında da gelişmekte olan ülkelerde sıkıntılar var. Türkiye ortalarda bir yerde. Ülkemizde 5 milyon hasta olduğunu düşünüyoruz, ancak bu hastalardan yalnızca onda birini biliyoruz. Hastalığın teşhis konulmamış bölümü çok fazla'' ifadesini kullandı.

Muhabir: Mehmet Bayer

Yayıncı: Zafer Akpınar
Kaynak: AA