Alanya'ya Gelen 3 Kruvaziyer Turist Gemisiyle Esnaf Bayram Yaptı

Antalya'nın Alanya ilçesine 3 kruvaziyer gemi 2 bin 613 yolcu ve bin 325 mürettebatıyla gelince esnaf bayram etti.

Toplamda 3 bin 934 yolcu alışverişe ve tarihi mekanları gezmeye çıktı. Alanya ilçesine gelen 'Costa Atlantica', 'Seabourn Quest 6' ve 'Minerva' adlı 3 yolcu gemisi, toplam 2 bin 613 yolcu ve bin 325 mürettebat ile limana demirledi. Güney Kıbrıs'ın Limasol Limanı'ndan hareket eden Costa Atlantica adlı yolcu gemisi, bu sezon Alanya iskelesine 3'üncü kez yanaştı. İtalyan bayraklı 13 katlı lüks gemi ile çoğunluğu İtalyan, Alman ve Fransız bin 913 yolcu ve 811 mürettebat geldi. Antalya Limanı'ndan hareket eden dünyanın en iyi butik gemi ödülüne sahip 'Seabourn Quest 6' gemisinde ise 420 yolcu ve 336 mürettebat bulunuyor. 32 bin ton ağırlığındaki Bahama bandıralı gemi, bu yıl Alanya'ya 2'nci kez geldi. Antalya Limanı'ndan gelen Bahama Bandıralı 'Minerva' adlı gemi ise Alanya Limanı'na ilk kez yanaştı. 135 metre uzunluğunda 12 bin 500 grostonluk gemide 280 yolcu ve 178 mürettebat yer aldı. Sabah saatlerinde gemiden inen yolcuların büyük çoğunluğu, otobüslerle ören yerlerine götürüldü. Bazı turistler ise taksilerle ve yaya olarak ilçeyi gezdi. Alanya Limanı'ndan bugün akşam saatlerinde ayrılacak gemilerden Costa Atlantica, Yunanistan'ın Rodos Limanı'na, Seabourn Quest 6 İskenderun Limanı'na, Minerva ise Taşucu Limanı'na gidecek.

SİMİ: KRUVAZİYER GEMİ YOLCUSU KALİTELİ YOLCU

Kruvaziyer gemi ile ziyaret eden yolcuların zengin ve kaliteli olduğuna dikkat çeken Costa Atlantica Gemi Liman Acentası Sami Simi, kruvaziyer gemi yolcusunun şu anda dünyada çok popüler olduğunu işaret etti. Yabancı turistlerin yüzde 5'e yakınının kruvaziyer gemi ile ziyaret gerçekleştirdiğini ifade eden Simi, Türkiye'de bu oranın çok düşük durumda olduğunu söyledi.

Türkiye'den yılda 40 bin kişinin katıldığını ifade eden Simi, bu rakamların ileride artacağını kaydetti.

Kruvaziyer yolcuların gittiği yerlere modellik kattığını belirten Simi, "Genelde 40-50 yaşlarındaki yolculardır. Emekli ve maddi durumları iyi olan insanlardır. Şehre güzellik katar. Çok büyük katkılar sağlar. Para harcarlar, diğer uçakla gelen yolculara göre biraz daha kaliteli yolculardır. Alışveriş yaparlar. Esnafa da büyük katkısı olur." dedi.

ARITÜRK: KRUVAZİYER YOLCUSU

ÜCRETSİZ TANITIM YAPIYOR Akiş Denizcilik A.Ş Yolcu Gemisi Operasyon Sorumlusu Hülagu Arıtürk de Alanya Limanı'na gelen turistin ciddi bir tanıtım yaptığını söyledi.

Kruvaziyer gemi yolcusunun bir nevi ücretsiz reklam yaptığını kaydeden Arıtürk, turistin, gezdikleri bütün yerleri, gittikleri yerlerde yakınlarına anlattığını ifade etti.

Arıtürk, "Bundan güzel tanıtım olamaz. Hem ücretsiz tanıtım, hem gittikleri yerlerin esnaflarından alışveriş yapıyorlar. Alanya'nın en büyük avantajı, gemiler limana yanaştığında hemen çarşıya inebiliyor. 10 dakikada laşıveriş yapabiliyor. Buraya her gün bu şekilde yolcu gelmesi lazım. Bunun için çalışmalar yapılmaladır. Daha iyi tanıtım yapılması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Alanya'da esnaflık yapan Atilla Kılıçay ise kruvaziyer gemi yolcusunun çok iyi para kazandırdığını söyledi.

Gelen insanların alışveriş ve tarihi yerleri görmek için geldiğine dikkat çeken Kılıçay, bu nedenle işletmecilerin kruvaziyer yolculardan memnun olduğunu dile getirdi.
Tekneci Orman Kocaman da kruvaziyer gemiler geldiğinde yolcuların birden dolduğunu söyledi.

Bu nedenle o gün çok güzel para kazandıkların ifade eden Kocaman, yetkililerin bu konuda çalışıp kruvaziyer gemi sayısını artırmalarını istedi.