Kazdıkları Yerden Su Çıkan Belde Halkı Cenazesini 6 Kilometre Uzağa Gömüyor

Erzincan merkeze 26 kilometre uzaklıkta bulunan ve sulak bir bölgede kurulan Uluköy beldesinde, kazı sırasında 80 santimetreden sonra su çıkması nedeniyle vatandaşlar ev temeli ve mezar kazamıyor.

Kazdıkları Yerden Su Çıkan Belde Halkı Cenazesini 6 Kilometre Uzağa Gömüyor
Cenazelerini 6 kilometre uzaklıkta bulunan Karakaya beldesinde satın aldıkları araziye defneden belde halkı, inşaatlarını da toprak üzerine dizdikleri taş temeller üzerine yapıyor. 140 haneli 730 kişinin yaşadığı beldede, sadece 1940 yılında belde halkı tarafından taşıma toprak ile yükseltilen 8 bin metrekarelik bir çocuk mezarlığı bulunuyor.Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Uluköy Belediye Başkanı Yaşar Kocatürk, beldenin her yerinden su çıktığı için cenazeleri defnedecek yerleri olmadığını söyledi.
Beldenin 1939 Erzincan depremine kadar şimdiki Mertekli köyünün yanındaki bir alanda olduğunu aktaran Kocatürk, depremde beldenin yerle bir olmasıyla hayatta kalanların beldeyi şimdiki yerine taşıdıklarını belirtti.
Devletin o gün hayatta kalanlara bu alanda konut yaptığını kaydeden Kocatürk, şunları anlattı: “Yalnız bulunduğumuz bu alan sulak bir alan. O günkü şartlarda bu bölge bataklık bir alan. İnsanlar buraya yerleştikten sonra bu bölge bataklık bir alan olduğu için cenazelerini defnedecek yer bulamıyor. Şu anda bulunduğumuz çocuk mezarlığını yapıyorlar. Etraftan toprak taşıyarak burayı bir tepecik haline getiriyorlar. Bu bölgeye sadece çocukları defnedebiliyorlar fakat büyükleri defnedemiyorlar. Karakaya beldesinde Çermik denilen bölgede bir alan satın alıyorlar ve orayı mezarlık haline getiriyorlar. Bugün de bu durum devam ediyor. Bir cenazemiz olduğu zaman Çermik denilen bölgede cenazemizi defnediyoruz. Beldemizde yaklaşık 1 metre toprağı eştiğimizde su çıkıyor. Binalarımızın temellerini de eşemiyoruz. Mevcut binaları ise toprağın üzerine taşları dizerek tutturmaya çalışıyoruz."
Burada 15 – 20 yıl süre geçtikçe bu temeller toprağa gömülüyor. Bu durum bugün de devam ediyor. 1960 yılından sonra bölge ıslah edilip bataklıklar kurutulmuş ama hala zeminden su çıktığı için binaların temeli toprağa gömülmeye devam ediyor. Kendi sınırları içerisinde mezarlığı bulunmayan belki Türkiye`de tek belde burasıdır. Her bayram beldeye 6 kilometre uzaklıkta bulunan mezarlığa araç tahsis ederek vatandaşları kabir ziyaretine götürüyoruz. Geçen yıl İller Bankası`ndan bir ekip geldi ve zemin fizibilitesi yaptırdık. Beldemizde kanalizasyon bile yapılamıyor. Beldenin yanında arıtma tesisi kurarak kanalizasyon problemini çözebileceğiz. Fakat mezarlık konusunda bir çözüm bulamıyoruz." şeklinde konuştu.