Dünyanın Ünlü Matematikçileri Zonguldak'ta Bir Araya Geldi

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) tarafından mühendislik ve matematik problemlerinin ve bu alanlardaki son gelişmelerin tartışılacağı Türkiye'de ilk kez düzenlenen "ICCES Special Symposium on Meshless & Other Novel Computational Methods" uluslararası sempozyumu başladı.

ZKÜ Tıp Fakültesi'nde yapılan sempozyuma; Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, ZKÜ Matematik Bölümü Başkanı iken geçen 29 Mart'ta kan kanserinden ölen Prof. Dr. Arif Amirov'un eşi Müslimat Amirov, kızları Dr. Emine Uçan ve Sevil Amirov, öğretim görevlileri ve sempozyum için gelen California Üniversitesi Uzay Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof.Dr. Satya Atluri, Mississippi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr.Arunachalam Rajendran, Rusya Sobolev Matematik Enstitüsü'nden matematiksel fizik ve ters problemler alanında dünyaca tanınmış matematikçiler Prof.Dr. Yuri Anikonov, Prof. Dr. Vladimir Golubyatnikov, Prof. Dr. Aleksandr Kozhanov, Yunanistan, Hırvatistan, Japonya, Çin, Brezilya, Tayvan, İran ve Azerbaycan başta olmak üzere 20 ülkeden 49 bilim adamı katıldı. Geçen yıl 6.'sı Amerika'da, 7.'si ise Zonguldak'ta başlayan törende zaman zaman duygusal anlar yaşandı. Sempozyumun Türkiye'de yapılabilmesi için büyükmücadele verirken geçen yıl Mart ayında ölen Azeri asıllı Arif Amirov'un bu toplantıyı görememesi ailesi ve meslektaşlarını duygulandırdı.ZKÜ öğrencilerinin sunduğu mini konserle başlayan tören, kan kanserinden ölen Arif Amirov anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasıyla devam etti. ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, ICCES'in popüler ve uluslararası bir organizasyon olduğunu kaydederek, organizasyon komitesinin üstün gayretleri sayesinde birçok önemli matematikçi ve mühendisi sempozyumun davetli konuşmacıları olarak davet ederek ev sahipliği yapabilme imkanı bulduklarını söyledi. Özer, değerli katılımcılara sempozyuma katıldıklarıve kendilerinin elde ettiği yeni bilimsel sonuçları paylaştıkları için teşekkür etti. Sempozyumu düzenleme kurulu başkanlarından birinin merhum Prof. Dr. Arif Amirov olduğunu anlatan Özer, şöyle konuştu: "Ancak maalesef, kendisi geçen Mart ayında kan kanserine yenik düşerek aramızdan ayrılmıştır. O büyük bir bilim adamı ve matematikçiydi. Bu sempozyumun Türkiye'de organize edilmesini çok istemişti. Merhumun planları doğrultusunda, bugün hepimiz bu bilimsel toplantı için üniversitemizde bir araya gelmişbulunuyoruz. Bilimsel açıdan faydalı, eksi arkadaşların buluştuğu ve yenileriyle tanışıldığı, bilimsel çalışmaların karşılıklı paylaşıldığı, kendi bilimsel sonuçlarınızı sunma imkanı bulacağınız ve Zonguldak'ı ve Türkiye'yi tanımanızı sağlayan bir sempozyum dilerim." Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir de, "Bu organizasyonda bulunan Arif Amirov çok yakın arkadaşımdı. Bu toplantının Türkiye'de gerçekleşmesi için çok uğraştı. Ama aramızdan erken ayrıldı. Ben sempozyumun başarılı geçmesini temenni ediyorum" dedi.

Sempozyuma katkısı olan belediye başkanları ile bazı kuruluşlara plaket hediye edilirken, 10 Eylül Cumartesi günü sona erecek sempozyumda 98 sunum gerçekleştirileceği belirtildi.
Kaynak: İHA