Madde Bağımlıları Ağaçlar Arasında Kurulan Merkezde Tedavi Görüyor

Madde Bağımlıları Ağaçlar Arasında Kurulan Merkezde Tedavi Görüyor
12 bin metrekarelik ormanlık alanda kurulan ve geçtiğimiz Eylül ayından itibaren yataklı hasta kabul etmeye başlayan merkezin kapasitesi 48’e çıkarıldı.

Alkol ve madde bağımlısı çocukların rehabilitasyonu için 3 milyon TL harcanarak yapılan merkez Bursa İl Sağlık Müdürlüğü`nce işletiliyor. İl Sağlık Müdürü Dr Özcan Akan, Mart 2010`dan bu yana faaliyet gösteren ve kurulduğunda 17 yataklı olan AMATEM`in bugün 48 yatakla Bursa başta olmak üzere tüm Güney Marmara`ya hitap ettiğini söyledi. Dr. Akan, kırsal alanlardan büyükşehirler başta olmak üzere şehir merkezlerine yaşanan göç, çarpık kentleşme, sağlıksız yerleşim bölgeleri, düşük sosyo-ekonomik yaşam şartları, gelir dağılımındaki dengesizlik, çözülen toplumsal yapı, parçalanmış aileler gibi sebeplerin çocukların sokakta çalıştırılmaya zorlanması, aile içi şiddet, cinsel ve duygusal istismar ve eğitimsizlik gibi birçok etken çocuk ve gençleri sokağa ittiğini kaydetti. Dr. Akan şöyle devam etti:
“İlimizin yoğun göç alan bir şehir olması nedeni ile madde kullanımı artmaktadır. Maddelerin kötüye kullanımı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Özellikle ergenler ve genç erişkin nüfusu etkileyen bütün sosyoekonomik ve kültürel düzeylerde karşılaşılabilen ve kullanım sıklığı giderek artmaktadır. Madde bağımlılığı, kişinin suç işleme eğilimleri, iş gücü kaybı, yasa dışı eylemler sonucu cezaevi yaşantılarını olması ve çeşitli sağlık sorunlarından dolayı sağlık kurumlarını sık ziyaret etmesi nedenleri ile topluma ve aileye ciddi bir sosyal ve ekonomik sorun getirmektedir. İlimizde madde bağımlılığı konusunda ihtiyaç olan tedavi merkezi 1 Mart 2010 tarihinde ayaktan tedavi vermek üzere 3 detoks yatağı olmak üzere 17 yataklı olarak hizmete başlamıştır. 3 Eylül 2010 tarihinde de yatılı hasta kabul etmeye başlamıştır. Bugün Amatem 48 yatak kapasitesine çıkarılmış ve 3 uzman hekim, 17 yardımcı sağlık personeli, 1 sosyal hizmet uzmanı, 2 psikolog ve 34 diğer personelle birlikte Bursa ilimiz ve tüm çevre illerimize hizmet vermektedir.”
Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Sağlık Bakanlığı’nın 5898 sayılı Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına Dair Kanun ve 5 Ağustos 2010 tarihinde yayınlanan yönetmelik ile uçucu maddelerin 18 yaşından küçüklere satılmasını yasakladığını hatırlattı.