Erbil, Türk Yatırımcıları Bekliyor

Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİ-KA) yedincisi düzenlenecek olan Erbil Uluslararası Genel Ticaret Fuarı’na katılma kararı alarak 90 metrekarelik yer kiraladı.

Erbil, Türk Yatırımcıları Bekliyor
Ajans, bölgesindeki yatırımcıyı da bu önemli fuara katılmaya davet etti.

Ahiler Kalkınma Ajansı yetkilileri fuar hazırlıkları kapsamında ise ön inceleme amacıyla, Erbil’e bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarete, Ahiler Kalkınma Ajansı adına Yönetim Kurulu Üyesi ve Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Müfit Göçen, Yönetim Kurulu Üyesi ve Kırıkkale Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Cemalettin Akdoğan ve Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Selim Biçen katıldı.

Gezi sonrası Türkiye’ye dönen ekip adına bir açıklama yapan Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Selim Biçen Irak gezisinin detaylarını aktardı. Erbil’de bulundukları süreçte en çok dikkatlerini çeken ve kendilerini heyecanlandıran noktanın buranın beklediklerinden çok daha güvenli bir kent olarak karşılarına çıkması olduğunu söyleyen Dr. Selim Biçen, ABD’nin ve Batılı Güçlerin son yıllarda Irak’ta yaşanan savaştan kaynaklanan ön yargıları yıkarak, Irak’ta güvenli ticaret bölgeleri oluşturma çabasında olduğunu ve Erbil’in bu bölgelerin başında geldiğini, bu nedenle çokuluslu şirketlerin bu bölgeyi dağıtım ve lojistik merkezi olarak kullandıklarını belirtti.

PAZARA TÜRK FİRMALARI HAKİM
Yaklaşık 1 milyon 600 bin nüfusa sahip olan Erbil’in dış ticaretine yaklaşık yüzde 60 oranında Türk firmaların ve markaların hakim olduğunu ve bunu görmek için Erbil caddelerinde kısa bir gözlem yapmanızın yeterli olacağını söyleyen Biçen, bu gözlem sırasında bir çok Türk markası ile karşılaşılacağını da ifade etti. Bu nedenle, Irak ve Erbil’de TR71 Bölgesi(Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir Nevşehir, Niğde ) işadamlarının rakiplerinin çoğunlukla yine Türk Firmaları olacağına dikkat çeken Biçen, özellikle Güney ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki firmaların 6-7 yıl önce Irak Pazarına girdiklerini ve TR 71 Bölgesi firmalarına oranla daha avantajlı olduklarını hatırlattı. Biçen, ayrıca bu bölgelerdeki firmaların coğrafi olarak Irak’a yakın olmalarından dolayı ulaşım ve lojistik gibi konularda TR71 Bölgesi firmalarına göre avantaj sağladıklarını da belirtti.
Erbil halkının Türkiye’ye karşı büyük bir sevgi ve saygı duyduğunu ve Türkiye’deki yatırımcıyı da bölgede daha fazla görmek istediklerini de dile getiren Selim Biçen, gezi sırasında Erbil Ticaret ve Sanayi Odası’yla da biraraya geldiklerini ve bu temasları sırasında Erbilli işadamlarının ve Erbil halkının, Türkçe’yi çok iyi konuştuğunu ve Türkiye’yi sandığımızdan daha iyi tanıdıklarını fark ettiklerini de sözlerine ekledi.
Erbil’in petrol kenti olmadığını , fakat Irak’ın petrol gelirlerinin çok yüksek olmasının bölgeye de maddi olarak yansıdığını, ülkede verginin çok düşük oranlarda seyrettiğini buna rağmen kentleşmede halen birçok eskiklik olduğunu hatırlatan Dr. Selim Biçen, bu nedenle Erbil’de teknoloji, gıda, kimya ve makina sektörleriyle birlikte inşaat sektörünün de ön plana çıktığını belirtti. Erbil’in kentleşme ihtiyacının Türk inşaat firmaları açısından önemli bir fırsat olduğunu, aynı zamanda bir seferde ihale edilen konut sayısın çok fazla olduğunu, bu nedenle de Türkiye’deki ve bölgedeki inşaat şirketlerinin konsorsiyum yöntemini benimseyebileceklerini de ifade etti.


TÜKETİM MADDELERİNİ TAMAMEN İTHAL EDİYORLAR
Bölgedeki gözlemlerini aktarmaya devam eden Biçen, bölgede tarımın işgücünün azalması ve güvenlik nedeniyle azaldığını, ayrıca Erbil’in 4 mevsim güneş alan bir bölge olmasına rağmen hem konutlarda hem de sanayi de güneş enerjisine hiç yatırım yapılmadığını, bunun Türkiye ve TR 71 Bölgesi’ndeki yatırımcı adına önemli bir fırsat oluşturabileceğine dikkat çekti.
Erbil’in ticaret açısından da güvenli ve önemli bir alan olduğunu, İş Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Albaraka gibi bankaların halen bölgede faaliyette olduğunu yeni bankaların da yakın bir zamanda hazırlıklarını tamamlayarak çalışmaları başlayacaklarını söyledi. Irak’ta ticari yaşamda çek ve senetin pek yaygın olmadığını ve daha çok sıcak para kullanıldığına işaret eden Biçen, Türk yatırımcıların, Irak’ta ve Erbil’de yaptıkları yatırımları ve birlikte çalışacakları Iraklı Firmaları ticari sezgilerini iyi kullanarak doğru seçmeleri halinde hiçbir kayıba uğramayacakları da sözlerine ekledi.
Erbil ve Irak’la ticaret konusunda esas olanın Türkiye’ye kazandırmak olduğunu ve bu bölgeyle ilgili çalışmalarında gerekirse diğer Kalkınma Ajanslarıyla işbirliği yapabileceklerini de belirten Dr. Selim Biçen, Fuar öncesi TR71 Bölgesi’nden Erbil Fuarı’na götürmek üzere oluşturdukları 50 kişilik grupla bir araya geleceklerini ve oradaki izlenimlerini bu yatırımcılarla birebir paylaşacaklarını söyledi.

ERBİL, 9 MİLYAR DOLARLIK DIŞ YATIRIM ÇEKTİ
Kozmetik, Gıda Ve Gıda İşleme Makinaları, Tarım, Ambalaj, Plastik - Kauçuk, Otel Ekipmanları, Züccaciye, Lojistik, Medikal Mobilya, Mobilya Yan Sanayi, Makine ve Ekipmanları, Mutfak Ekipmanları, Moda ve Tekstil Yan Sanayi gibi sektörlerin katılacağı fuara Ahiler Kalkınma Ajansı bölge yatırımcısının yanında 5 kişilik bir ekiple katılacak ve fuar dışında da bir takım temaslarda bulunacak.
Irak’ın milli gelirinin yüzde 60’ını , hükümet bütçesinin de yüzde 90’ını petrolden karşılıyor olması dolayısıyla tüketim ürünlerin büyük bölümünü ithal etmesi bu pazarı cazip hale getiren nedenlerin başında geliyor. Erbil, 2006-2010 döneminde 1706 yabancı yatırımcı ve 322 ortaklıkla toplam 9.2 milyar dolarlık yatırım aldı. Erbil’in ithalatında Türkiye’nin tüm sektörlerde üst sıralarda yer alması da Türk yatırımcı açısından önemli bir faktör. 2010 yılında 75 bin kişi tarafından ziyaret edilen fuara bu yıl Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, İran, Lübnan, Polonya ve Tayvan gibi ülkelerden toplam 850 firma katılacak. Fuarı gezmek isteyen ziyaretçiler sadece ulaşım ve konaklama ücreti ödeyecek. Ayrıca katılımcı olmak isteyen firmaların masrafları da KOSGEB ve Ekonomi Bakanlığı tarafından yüzde 50`ye kadar desteklenebilecek.