Filistin'in Bm Üyeliği Çalışmalarını İhsanoğlu Koordine Ediyor

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Prof.

Ekmeleddin İhsanoğlu, Filistin'in uluslararası tanınma ve Birleşmiş Milletler'e üyeliği hakkının desteklenmesine yönelik çabaları koordine etmek üzere, Filistin Yönetimi ile geçtiğimiz hafta tekrar görüştü.

Türk hükümeti ile Filistin'in tanınması ve Birleşmiş Milletler'e bağımsız bir devlet olarak üyeliği ve Yardım Filosu hakkında Ankara'yı ziyaret eden, Filistin Cumhurbaşkanı'nın özel temsilcisi Nabil Shaath ile yapılan son görüşmede, bu çabaların etkin bir biçimde değerlendirilmesi için yapılması öngörülen çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.


İhsanoğlu, İİT bünyesinde New York’ta yapılması planlanan toplantılar öncesinde, Filistin halkının kendi geleceğini tayin etme hakkının kabul edilmesi için her türlü destek ve yardımın sağlanması ve başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin Devletinin Birleşmiş Milletlere tam üyeliği için her türlü çabanın harcanması hususunda üye ülkelerin güçlerini birleştirmesi için çağrıda bulunmuştu.


İİT, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları esnasında, 18-25 Eylül 2011 tarihleri arasında, Filistin sorunun yanında, Filistin’in desteklenmesi ve Birleşmiş Milletlere üyeliği için 3 ayrı toplantı düzenlemeyi kararlaştırmıştı. Bu çalışmalar kapsamında, İİT’nin 6 üyeli Filistin Komitesi’nin toplantısı, İİT Genel Sekreteri Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu başkanlığında, Birleşmiş Milletler’in New York’taki merkezinde bakanlar düzeyinde gerçekleştirilmesi planlandı.


Aynı konu, BM Genel Kurulu esnasında yapılması planlanan İİT Dışişleri Bakanlarının yıllık koordinasyon toplantısı ve bakanlar düzeyinde gerçekleştirilecek İİT İcra Komitesi’nin de ana gündem maddesi olarak belirlendi.