Mısırlı Gençler Yeni Devlet Sistemini Tartışıyor

Mısır`da 25 Ocak`ta başlayan halk ayaklanmasıyla sona eren diktatörlük rejiminin ardından kurulacak olan yeni devlet sistemi masaya yatırıldı.

25 Ocak Devrimi Gençliği ve Uluslar arası Stratejik ve Gelecek Araştırmaları Merkezi tarafından, Kahire`de yer alan El Ezher Parkı`nda `Yeni siyasi rejim hakkında gençlerin görüşleri` başlığı altında bir sempozyum düzenlendi.

Sempozyumda yeni devlet sisteminin başkanlık veya parlamenter sistem olup olmayacağı konusunda fikirler ortaya atıldı. İki sistemin de artı ve eksileri etraflı bir şekilde müzakere edildi

Sempozyuma konuşmacı olarak katılan Yargıç Hüsam Mikavi, medeni ve İslami devlet anlayışı konusundaki tartışmalara açıklık getirdi. Mikavi, Mısır`ın İslami alt yapıya sahip, İslam`ı referans alan medeni bir devlet olduğunu söyledi.

Sempozyumdan sonra açıklamalarda bulunan Mikavi: `Gençler artık harekete geçmeye başladı. Gençler halk ve şura meclisleri arasındaki farkları, kanunları ve fikri akımları kendilerine, basite indirgeyerek anlatacak birilerine ihtiyaç duyuyor" dedi.

Sempozyumu organize eden uluslararası Stratejik ve Gelecek araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Adil Süleyman ise, "Gençlere önümüzdeki seçimler için arzuladıkları devlet sistemini ve parlamentoyu sormak ve fikirlerini öğrenmek gerekiyordu. Biz de bu sempozyumda onu gerçekleştirdik.` Şeklinde konuştu.

Katılımcılardan Şerihan Muhammed Neşed de, 25 Ocak Devrimi`nden sonra gençlerin siyasi hayata atılmaları konusunu ele aldıklarını dile getirdi. Neşed şöyle konuştu. `Eylül ayında yapılacak olan seçimler için bir deneme yapmış olduk" şeklinde konuştu

Kaynak: İHA