Fransız Heyetten Anadolu Arastası‘na Büyük Övgü

Nilüfer Belediyesi tarafından hazırlanan Anadolu Arastası projesi, dış kaynak oluşturulması için destek veren Kentsel Gelişme Küresel Fonu (FMDV) yetkililerinden tam not aldı. Projeden övgüyle bahseden FMDV yetkilileri, finansman için gereken desteği vereceklerini ifade etti.

Fransız Heyetten Anadolu Arastası‘na Büyük Övgü
Nilüfer Belediyesi öncülüğünde, hemşeri dernekleri iş birliğiyle hayata geçirilecek olan Anadolu Arastası projesi adım adım ilerliyor. Nisan ayında yapılan toplantının ardından ikinci kez projeyi yerinde inceleyen FMDV yetkilileri projeye övgüler yağdırdı. İlk araziyi gezen FMDV program uzmanı Habeau Jean Francois, mimar Milenko Radakovic, program uzmanı Soum El Yamine, turizm uzmanı Yves Queguiner ve FMDV proje görevlisi Arzu Şahin daha sonra Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Başkan Yardımcısı Turgay Erdem ve Arasta Kooperatifi yönetimi ile bir araya geldi.

Toplantıda projenin geneli ve hedefi hakkında bilgi veren Başkan Mustafa Bozbey, Anadolu Arastası’nın Türk kültürü ve mimarisini gözler önüne serecek önemli bir proje olduğunu belirterek, “Bu proje artık Nilüfer’in değil, Türkiye’nin projesidir. Nilüfer Belediyesi bu projenin tamamlanması için elinden geleni yapacak. Balkanlar‘dan Kafkaslar‘a uzanan barış ve kültür projesini hayata geçirmek için atılan adımların heyecanını yaşıyoruz. Bu projenin turizme büyük katkısı olacaktır. Bursa’ya gelen herkes burayı görmek isteyecek. Bu proje gelen insanlara birkaç saatte Türkiye’yi gezme imkanı sunacak. Türkiye’deki 81 ilin mimarisinde evler yer alacak kültürler yaşatılacak. Ayrıca Balkanlardan ve Kafkaslar’a tüm ortak kültürümüz burada hayat bulacak” dedi.

Projeyle ilgili plan ve beklentiler hakkında da bilgi veren Başkan Bozbey, “Nilüfer Belediyesi kooperatif kurulmasında derneklere öncülük etti. Bundan sonra da kooperatif üyesi olan derneklerimize yol göstermeye, destek olmaya devam edeceğiz. Proje için kaynak ayırdık ama daha önce tamamlanması için kaynak arayışlarımız da devam ediyor. Projeyi 2 yıl içinde tamamlayıp Türkiye’yi kucaklayacak olan Anadolu Arastası’nı Bursa’ya kazandırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Proje hakkında teknik sunumları dinleyen Fransız heyet, görüşlerini dile getirdi. FMDV uzmanı Habeau Jean Francois, nisan ayından bu yana projede önemli gelişmeler olduğunu kaydederek, “Biz FMDV olarak projeye kaynak sağlamak için kolaylaştırıcılık ve aracılık yapacağız. Proje ekonomik ve sosyal etkilerle iyi planlanırsa fon bulmak o kadar kolaylaşacaktır. Böyle güzel bir proje hazırladıkları için Nilüfer Belediyesi’ni kutluyorum” diye konuştu.

Mimar Milenko Radakoviç ise projenin özünün çok anlam ifade ettiğini belirterek, “Bu proje Nilüfer ve bölgenin gelişimine katkı sağlayacak. Çok iyi planlanan projenin iyi yönetileceğine de inanıyorum. Ancak buranın popülerliğini artırmak için yerli ve yabancı olan iki tip ziyaretçiye de hitap edilmesi önemli. Buraya gelen yabancı turistler gördüğü kültür ve mimariyi yerinde de görmek istemeli” diye konuştu.

Turizm uzmanı Yves Queguiner de öncelikle projede yerel ziyaretçiye ağırlık verilmesi gerektiğini kaydederken, program uzmanı Soum El Yamine de her yaştan ziyaretçinin beklentilere cevap verilmesi gerektiğine işaret etti. Heyet daha sonra dernek başkanlarıyla da bir araya gelerek beklenti ve önerileri hakkında bilgi alış verişinde bulundu.

Kaynak: İHA