Köylülerin hidroelektrik santrali protestosu

Adana'nın Saimbeyli ilçesine bağlı Kızılağaç köyünde vatandaşlar köylerine kurulacak hidroelektrik santraline karşı protesto gösterisi düzenledi.

Adana'nın Saimbeyli ilçesine bağlı Kızılağaç köyünde vatandaşlar köylerine kurulacak hidroelektrik santraline karşı protesto gösterisi düzenledi.

Adana'dan birçok başta çevreci derneklerin de destek verdiği gösterilerde köy meydanında toplanan vatandaşlar kurulacak santralin yapılacağı suyun kaynağına kadar yürüyerek slogan attılar. Köylüler, yürüyüş sırasında ellerinde "Hes'lere hayır", "Evlerimizin arasında santral istemiyoruz", "Su değirmenlerimiz çalışmaya devam etsin", "Köyde Çin Seddi istemiyoruz", "Doğayı katletmeyin huzurumuzu bozmayın" yazılı dövizler taşıdı.

Kızılağaç Köyü Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Tufan Döver, yürüyüş sonunda yaptığı konuşmada, "Köyümüzün içine yapılacak hidroelektrik santralini istemiyoruz" dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şahin Yeter de, "Doğayı yok ediyorlar Su hayattır candır. O sular boruya girdikten sonra su olmaktan çıkıyor ve sıvı oluyor. 3-5 kuruş para kazanacağız diye bu coğrafyanın yok edilmesi isteniyor" diye konuştu.

Köy Muhtarı Şaban Samsa'da bütün bakanlıklara ve siyasi partileri dosya hazırlayıp gönderdiklerini belirterek, "Sadece Devlet Su İşleri'nden cevap geldi. Yetkilileri geldi ve yerinde inceleme yaptı rapor hazırlayıp bize de gönderecekler. Hidroelektrik santrali için onay veren bazı kuruluşlar gelsin bu güzelim doğayı yerinde görsün ve ondan sonra inanıyorum ki onay vermeyeceklerdir. Bu doğa güzelliğinin bozulmasını istemiyoruz" dedi.

Adana Çevre ve Kentleşme Komisyonu Başkanı Avukat İsmail Hakkı Atay'da Karadeniz'de yoğun bir şekilde yüzlerce hidroelektrik santrali yapıldığını belirterek şöyle konuştu:

"Rize'de İdare Mahkemesi Türkiye'de emsal oluşturacak bir karar verip, 'hidroelektrik santrali yapılabilir, ama bir havza planlaması yapılması gerekir her dereye her akarsuya bir hidro elektrik santrali kurarsan doğanın dengesi bozulur' dedi. Sorunun çözümü burada yatıyor. Adana il sınırları içerisinde 160 tane hidroelektrik santrali var. Bu dünyanın hiçbir yerinde yok. Hiç bir bilime, akla mantığa ve hukuka dayanmıyor. Buraya hidroelektrik santrali yapılamaz hukuka aykırı."

78 yaşındaki Emiş adlı kadın da "Biz köyümüzü doğamızı bozdurmayacağız, hidroelektrik santrali istemiyoruz. Irmağımızdan kana kana su içmek istiyoruz. Hidroelektrik santrali ile köyümüzün her tarafı ölecek" dedi.

Öte yandan, Hayrettin Çavuşoğlu, konuşmak için çıktığı kürsüde 'Burada siyaset yapıyoruz" deyince bazı vatandaşlar Çavuşoğlu'nun üzerine yürüdü. Yumruklaşmaya varan itişmeler oldu. Kavga son anda diğer bazı vatandaşların araya girmesiyle önlendi.

Saimbeyli'nin Kızılağaç köyündeki protesto gösterilerine Adana çevre dernekleri, Adana Barosu Yönetim Kurulu üyeleri, çevre köylerin muhtarları ile vatandaşlar katıldı.

Kaynak: İHA