Hotan‘da Türklere Saldırının Ardından

İsveç‘in başkenti Stockholm‘de yaşayan Doğu Türkistanlılar, Çin‘in Hotan şehrinde 20 Uygur‘un öldürülmesini protesto için parlamento binası önünde eylem düzenledi.

Dünya Uygur Kongresi tarafından yapılan açıklamada, nüfusunun yüzde 90‘ını Uygur Türklerinin oluşturduğu Hotan‘da, polisin göstericilere ateş açtığı, yakalanan 14 kişinin dövülerek, 6‘sının vurularak öldürüldüğü belirtilmişti.

Çinli yetkililer, göstericilerin, gözaltına alınanları salıvermek için bir polis karakoluna saldırı girişiminde bulunduğunu iddia etti.

İsveç Uygur Maarip Derneği tarafından düzenlenen gösteride katliam kınanarak, dünyanın Doğu Türkistan‘da Uygur Türklerine karşı sistemli olarak uygulanan Çin zulmüne tepki vermesi istendi.

Önümüzdeki günlerde diğer şehirlerden de gelecek olan Uygur Türkleri‘nin yanı sıra Türk, Türkmen ve Azerilerin katılımıyla çok daha büyük bir gösteri yapılacağı belirtildi.

Derneğin Başkanı Ahmet Tursun yaptığı açıklamada, Doğu Türkistan‘ın Hotan şehrinin tamamen bir hapishaneye dönüştüğünü anlatarak şunları söyledi: "Giriş çıkışlar kapalı. Hiçbir suçu olmayan Uygur Türkleri tutuklanıyor. Bu olaylar olurken Türkiye bize sahip çıkmıyor. Neden sessiz kalmayı tercih ediyor. Ekonomik anlaşmaların etkisi olabilir diye düşünüyoruz. Ayrıca, İstanbul‘da yapılan gösteride polisin Uygur Türkleri‘ne çok sert davranıp dövmesi bizi çok üzmüştür. Soruyorum kardeş kardeşi döver mi?"

60 yıldır Çin‘in kontrolü altında olan Doğu Türkistan‘da (Sincan Uygur Özerk Bölgesi) 30 milyon Uygur Türkü yaşıyor. Bu süre içinde 35 milyon Uygur Türkü‘nün Çin tarafından öldürüldüğü belirtiliyor. Çin ayrıca, tek çocuk politikasını bölgede çok sert bir şekilde uygulayarak Doğu Türkistan nüfusunun artmasını engelliyor.

Kaynak: İHA