Girit‘teki Nato Üssünden Her Gün 17 Fransız Uçağı Libya Operasyonu İçin Havalanıyor

Girit Adası‘ndaki Souda üssünde konuşlu 17 Fransız savaş uçağı, Libya‘da Muammer Kaddafi güçlerine yönelik operasyonlarda görev alıyor.

NATO‘nun Libya‘da sivillerin korunması ve hava sahası yasağını denetlemeye yönelik operasyonlarına katılan Fransız hava birliğinde 200 kişilik personel görev yapıyor.

Fransız birliğinin komutanı Albay Vuillemin, savaş uçaklarının koruma ve denetleme misyonları dışında gerektiğinde Kaddafi güçlerine yönelik belirlenen hedefleri bombaladığını belirterek, ağırlıklı olarak hedefleri şaşmadan vuran akıllı füzeler kullandıklarını söyledi.

Mirage 2000 D pilotlardan Guillaume ise Libya‘ya havalanmadan önce yaptığı açıklamasında, "İki kişi çalışıyoruz. Navigatör bana hedef tespiti yapıyor. Uçaktaki tüm diğer görevler bende" diye konuştu.

Uçakların havalanmasından önce gerek teknik, gerekse kokpit içi kontrollerin titizlikle yapıldığını kaydeden Guillaume, "Şimdi Libya sahillerinde Kaddafi hedeflerinin bulunduğu bölgeye gidiyoruz. Belki bunları imha edeceğiz" dedi.

Nicolas isimli bir diğer pilot ise, "Bizim görevimiz temel olarak uçuşa yasak bölgede koalisyon güçleri dışında başka uçakların bulunmadığını kontrol etmek. BM kararları çerçevesinde uçuşlar gerçekleştiriyoruz. AWACS‘larda ve kendi radarlarımızda gördüklerimizi derhal bildiriyoruz. Eğer harekete geçilecekse, bu yönde bir emir aldığımızda bunu yerine getirmeye hazır durumdayız" ifadelerini kullandı.

Bu arada, operasyon uçuşundan dönen Guillaume, "Görev bölgemizde gerekli denetim uçuşlarını gerçekleştirdik. Kaddafi‘ye bağlı askeri hedef belirlemediğimiz için bugün herhangi bir bombardıman olmadan geri döndük" diye konuştu.

Kaynak: İHA