Ekrem Dumanlı: Hrant Dink‘i Aslanların Önüne Atanlardan Olmadık

Türkiye‘nin dört bir tarafından ve yurt dışından gelen öğrencilerin katılımıyla düzenlenen +1T Tasarım Günlerinin üçüncü gününde öğrencilerle söyleşen Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, medyanın şimdiki durumunu ve geleceğini değerlendirdi.

Türkiye‘nin dört bir tarafından ve yurt dışından gelen öğrencilerin katılımıyla düzenlenen +1T Tasarım Günlerinin üçüncü gününde öğrencilerle söyleşen Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, medyanın şimdiki durumunu ve geleceğini değerlendirdi.

Medyanın şimdiki durumunu enformatik ve eğlencelik olarak ikiye ayıran Dumanlı, günümüz medyasının daha çok eğlencelik kısmına yönlendiğini söyledi. “Bazı medyalar ileride sadece eğlenceyi tercih ederken, bazıları sadece bilgiye yönelecektir.” diyen Ekrem Dumanlı, ikisinin bir arada olmasının mümkün olmayacağını, olursa ortaya tatsız tuzsuz bir yayın anlayışı çıkacağını ifade etti. Son yıllarda her yerden bilgi yağdığını ifade eden Dumanlı, bilgi bombardımanı altında kalan insanoğlunun, bu bilgilerin doğruluğunu teyit etmek zorunda olduğunu ve sorgulamaları gerektiğine dikkat çekti. Ekrem Dumanlı,“Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin insanoğlu niçin sorusunu sormak zorundadır.” ‘Niçin‘ sorusu sorulduğu sürece bilginin sofistike hale getirilmesi, değişik süzgeçlerden geçirilmesi dünyanın sonuna kadar mümkün olacaktır.”diye konuştu.

‘KES YAPIŞTIR‘ GAZETECİLİĞİNE KARŞIYIM‘

Sofistike olmayan, ham bilginin insanı yanıltmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Dumanlı, “Teknoloji düşmanı değilim ama ‘Kes Yapıştır‘ gazeteciliğine karşıyım.” dedi. Katılımcılarla yaptığı söyleşisinde Ekrem Dumanlı, gazeteciliğin özünde şaşalı cümlelerin değil, bilginin ve harmanlaşmış yorumun olduğunu belirtti. İnternet gazeteciliğinde, gelecekte ne söylendiği kadar kimin söylediğinin, bilginin arkasında kim ya da hangi kurum durduğunun önem kazanacağından bahseden Dumanlı, iftira ve mübalağanın profesyonel bir sanat haline getirildiğini ama böyle devam etmeyeceğine dikkat çekti. Gazetecilikte yorum hatasının olabileceğini ama bilgi hatasının kabul edilemeyeceğini ileri süren genel yayın müdürü, bile bile yapılan yorum hatasının gazetecilik anlayışına sığmadığını vurguladı.

Dumanlı, medya sektöründe enformatik yönlendirmenin olduğunu, planlı programlı bir bilgi kirliliği yapıldığını, hukuki boşlukların doldurulmasıyla, bilgi kirliliğinin ve pijamalı gazeteciliğin ortadan kalkacağını iddia etti. Yarının medyasında enformatik ve eğlencelik şeklinde büyük bir ayrışım olacağına dikkat çeken Ekrem Dumanlı şöyle devam etti: “Gazetelerin kendi kimliğini oluşturması gerekiyor. Gazetecilikte güvenilirlik kadar, muhteva da büyük önem taşıyor. İster internet ister gazete olsun, bilginin rafine edilerek gazeteciliğin kendi yağında kavrulması ve içeriğin bilgi haline gelmesi sağlanmalıdır. Gazeteler kendilerine doğru mecralarda, doğru kimlikler bulup, doğru okuyucu kitlesiyle buluşurlarsa batmazlar.”

‘TABLET, IPAD TEKNOLOJİSİ KALİTELİ İNSAN VE BİLGİYLE İLERLEMELİ‘

Tasarım günlerinde en çok konuşulan IPAD devrimine de değinen Ekrem Dumanlı, tablet ve IPAD teknolojisinin kaliteli insan ve kaliteli bilgi doğrultusunda ilerleyerek gazetecilik yapmaları gerektiğine dikkat çekti.Gazeteciliğin yeni dönemde yeni bir boyut kazandığını, bilginin artık yeterli olmadığını analizinin de yapılması gerektiğini söyleyen Dumanlı, “Teknolojik her yenilik bir öncekini yok etmiyor sadece format değiştiriyor.” İnternetin gazeteciliği yok etmeyeceğini ama formatını değiştireceğini vurgulayan Ekrem Dumanlı, “Bu değişiklikler topyekun bir yok olma ya da yeni bir başlangıç değil, yeni form ve tarzlarla oluşturulacak marka değeridir.” dedi

Türkiye‘de gazeteciliğin en büyük sorununun, çok düşük bir bilgi anlayışıyla yayıncılık yapmak olduğunu söyleyen Ekrem Dumanlı, önceki gün internet sitelerinde yer alan “Zaman Gazetesi Sinan Çetin‘in ‘ Hrant‘ın Katilleri‘ sözünün kesti‘ ifadesine de açıklık getirdi. Gazete ile ilgili bu ifadenin tamamen yanlış bir bilgi olduğunu söyleyen Dumanlı, “Gazeteyi de internet sitesini de açıp bakabilirler. Çetin‘in ifadesi de konuştuğu video da aynen duruyor. Hrant Dink‘in arkasında duran bir gazeteyiz. Hrant‘ı aslanların önüne atanlar oldu. Gazetenin bu konudaki duruşu açık ve nettir. Hrant‘ın cenazesinde ve sonrasında ailesinin yanında olmaya çalıştık. Hakkımızda çıkan ifadeler kesinlikle yanlıştır.” şeklinde konuştu.