1.5 Yıl Önce Afganistan‘da Gözaltına Alındı, Hala Türkiye‘ye Dönemedi

Gaziantep’te bir lokum fabrikasının satış müdürü olarak iş görüşmeleri için Afganistan’a giden Tufan Güzel, 1.5 yıldır memleketine dönemedi. Amerikalı askerler tarafından gözaltına alınan Güzel’in Gaziantep’teki ailesi ise tedirgin bekleyişini sürdürüyor.

Gaziantep’te bir lokum fabrikasının satış müdürü olarak iş görüşmeleri için Afganistan’a giden Tufan Güzel, 1.5 yıldır memleketine dönemedi. Amerikalı askerler tarafından gözaltına alınan Güzel’in Gaziantep’teki ailesi ise tedirgin bekleyişini sürdürüyor.

    Tufan Güzel, yaklaşık 1,5 yıl önce iş görüşmeleri için bir haftalığına Afganistan’a gitti. Daha sonra Türkiye’ye dönme hazırlıkları yapan Güzel, gece yarısı Amerikalı askerler tarafından gözaltına alındı. Güzel, gözaltına alındıktan 1.5 aylık süreye kadar, hiçbir şekilde ailesini arayamayınca, hayatı konusunda da endişe duyuldu. 1.5 ayın ardından ailesini arayabilen Güzel, sağ olduğunu, ancak ailesinin Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı ile irtibat kurarak, kendisini kurtarmalarını istedi. O günden bu yana da Kızılhaç aracılığıyla ailesiyle ayda bir kez görüşen Güzel’in ilaçlarla ayakta durabildiği öğrenildi.

    Güzel’in eşi Elif Güzel de Ravza (7), Nida (5) ve İkra (2) ismindeki 3 kızıyla tedirgin bekleyişini sürdürüyor. Eşinin Afganistan’a gitmesinden bu yana geçimini yakınlarının yardımıyla sürdüren ve TOKİ Seyrantepe Konutları’nda kirada oturan Güzel, yetkililerden kendilerine yardım elini uzatmalarını istiyor. Eşinin herhangi bir suçu olmadığını da dile getiren Güzel, “1.5 ay biz eşimden diri ya da ölü hiçbir haber almadık. Bir ayın sonunda bizi aradı ve sağ olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı’na ulaşmamızı istedi. Yetkililerimizden cumhurbaşkanımızdan, başbakanımızdan eşimi kurtarmasını istiyorum. Diri diri girdiği o mezardan çıkarılmasını istiyorum. 1.5 yıldan bu yana çektiği yeter.” dedi.

    Çocuklarının da psikolojisinin bozulduğunu ve çok kötü durumda olduklarını anlatan Güzel, “Onları avutuyorum. Artık bana inanmıyorlar. Artık ne cevap vereceğimi bilemiyorum. Küçük kızım İkra eşim Afganistan’a gittiğinde 3 aylıktı. Şimdi 2 yaşına girecek. Eşimin hayatından endişeliyim. Kızılhaç aracılığıyla ayda bir saat görüşebiliyoruz. ‘Beni kurtarın’ diyor. İlaçlarla ayakta durduğunu söylüyor. İşkence var mı yok mu sorusuna cevapsız kalıyor. Ama biz işkence gördüğünü biliyoruz.” şeklinde konuştu.     

    Güzel’in büyük kızı Ravza ise babasını çok özlediğini belirterek, “Başbakan ve Cumhurbaşkanı’ndan babamı kurtarmasını istiyorum.” diye konuştu.