Türkiye’Nin Ab’Ye Üyelik Sürecinde ‘Tarihiyle Yüzleşmesi‘ İstendi

Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu (AP), bir kez daha Dersim konferansına ev sahipliği yaptı.

Türkiye’Nin Ab’Ye Üyelik Sürecinde ‘Tarihiyle Yüzleşmesi‘ İstendi
Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu (AP), bir kez daha Dersim konferansına ev sahipliği yaptı. ‘’74. Yılında Dersim 38 Gerçeği ile Tarih, Siyaset ve Hukuk üçgeninde Yüzleşme’’konulu konferansa Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’nın farklı ülkelerinden katılımcı iştirak etti. Yayınlanan sonuç bildirgesinde ise ‘Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde tarihiyle yüzleşmesi’ istendi.

AP Sol Grup Başkanı Lothar Bisky’nin açılış konuşmasını yaptığı ilk oturumda Dersim Yeniden İnşa Derneği Başkanı Haydar Işık ve Demokratik Alevi Federasyonu Başkanı Ali Köylüce birer konuşma yaptı. Türkiye’den gazeteci Oral Çalışlar ve Nuray Mert’in de birer sunum yaptığı konferansta öğleden sonra kapanış oturumu ve sonuç bildirgesi yayımlandı. Kapanış oturumunda DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk’un konuşma yapması öngörülüyordu fakat Tuğluk seçim programından dolayı Brüksel’deki konferansa katılamadı.

Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen çok sayıda kişi Brüksel’deki Dersim konferansına iştirak etti. Bu yıl AP’de dördüncüsü düzenlenen Dersim 38 Konferansı’nın sonuç bildirgesi oylamaya sunuldu ve salonda bulunan genel çoğunluk tarafından kabul gördü. Yayımlanan sonuç bildirgesinde AB‘ye, "Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde tarihiyle yüzleşmesi için Hakikatleri araştırma ve Adaleti sağlama komisyonunun oluşumunun bir şarta dönüştürülmesi ve bunun için Avrupa Parlamentosunun daha aktif çaba göstermesi" çağrısı yapıldı.

Bildirge‘de ayrıca ‘Dersim soykırımı‘nın uluslararası alanda tanınması için konferanslar düzenlenmesi, Türkiye‘nin Dersim olayları ile ilgili arşiv belgelerini kamuyou ile paylaşması için çaba gösterilmesine karar verildi. "Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin belirlenmesi, 1938‘de alıkonulan insanların akıbetlerinin belirlenmesini ve Dersim isminin iadesi" talep edildi.