Yozgat’Ta Viyana’Da Yaşayan Türkleri Anlatan Resim Sergisi Açıldı

Yozgat Belediyesi ve Avusturya Büyükelçiliği tarafından Viyana’da yaşayan Türkleri anlatan fotoğraf sergisi düzenlenen törenle açıldı.

Yozgat Belediyesi ve Avusturya Büyükelçiliği tarafından Viyana’da yaşayan Türkleri anlatan fotoğraf sergisi düzenlenen törenle açıldı.

    Yozgat Tarihi Hayri İnal Konağı‘nda düzenlenen fotoğraf sergisine Yozgat Valisi Necati Şentürk, Avusturya Ankara Büyükelçisi Dr. Heidemaria Gürer, Belediye Başkanı Yusuf Başer, İl Emniyet Müdürü Bekir Akarsu, AK Parti Yozgat Milletvekili Adayları Ertuğrul Soysal, Yusuf Başer, AK Parti İl Başkanı Fahri Açıkgöz, daire müdürleri ve sergilenen fotoğrafların sahibi Mehmet Ekici katıldı.

    Belediye Başkanı Yusuf Başer, serginin açılışı öncesi yaptığı konuşmasında Yozgat Belediyesi ve Avusturya Büyükelçiliği ile birlikte ‘Viyana’da yaşayan Türkler’i anlatan fotoğraf sergisinin açılışını yapacak olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başkan Başer, “Avusturya‘da yaklaşık 280 bin Türk vatandaşımız yaşıyor. Bunların 100 bine yakını hem Türkiye ve Avusturya vatandaşı olmuş. Bunun yanında 140 bin Türk vatandaşımız içerisinde de 40 bin tane Yozgatlı Avusturya‘da yaşıyor. Bunun yaklaşık 20 bini de Viyana‘da yaşıyor. Bu sergi açılışı yaptıktan sonra birlikte Viyana Caddemizin açılışını yapacağız, Dışişleri Bakanlığımızla yapılan yazışma ve görüşmelerimizin sonucunda Yozgat‘ımızda bir caddemize adının Viyana konulmasına karar verdik.” dedi. Başer, Avusturya’da da Türklerin yoğun olduğu veya Yozgatlıların sayıca fazla olduğu bölgelerde de Yozgat’ın adını taşıyacak bir caddeye isminin verilmesi için görüşmelerde bulunulacağını vurguladı.

     Avusturya Ankara Büyükelçisi Dr. Heidemaria Gürer, Viyana’da en fazla Türkler olduğunu ve bunların da çoğunluğunun Yozgatlı olduğunu söyledi. Büyükelçi Gürer, “Bugün Yozgat’ta ‘babam ve ben‘ isimli sergisinin açılışını yapıyoruz. Bilindiği üzere Yozgat ili Avusturya‘nın özelikle Viyana‘nın en yüksek oranda göç aldığı Türk ilidir. Viyana‘da sadece bir Yozgat Derneği değil birkaç tane Yozgatlılara ait dernek var. Avusturya‘dan geri dönmüş kişilerin burada Avustuya tarzı evler yaptığını gözlemledim. Bu sergi bize göçlerin çoğu zaman ikiye bölünmüş hisleri gözler önüne serecek.” ifadelerini kullandı.

    Sergideki resimlerin sahibi Mehmet Ekici ise Avrupa’da yaşayan insanların çoğunun Türkiye’de Almancı olarak adlandırıldığını belirterek, "Ben de Almancı bir ailenin çocuğuyum. 16 yaşında Viyana’ya gittim. Babam biz buradayken hep bize mektupların içerisinde gül bahçesi içinde, lüks arabaların olduğu yerlerde çekilmiş fotoğraflarını gönderirdi. Ben de 1980‘lerde Viyana’ya gittiğimde babamın ve diğer Türklerin hayatının öyle olmadığını gördüm. Babamın bize gösterdiği ve bizim görmediğimiz gerçek hayatı ortaya koyan fotoğraf sergisini açmak istedim.” dedi.

    Fotoğraf sergisinin ardından Yozgat ve Avusturya heyeti Yozgat Erdoğan Akdağ Mahallesi Devlet Su İşleri altında bulunan ve Viyana Caddesi adı verilen caddenin açılışını yaptı. Açılış öncesi sırayla Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Avusturya Büyükelçisi Dr. Heidemaria Gürer ve Yozgat Valisi Necati Şentürk birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Ak Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ’ında katılımı ile Viyana Caddesi‘nin açılış kurdelesi kesildi.