Bursa Gençliği, ‘Sigara Ve Uyuşturucuya Hayır!‘ İçin ‘Söz‘ Veriyor

Kalite Birliği‘nin öncülüğünde, ŞAYPA‘nın katkılarıyla hayata geçirilen ‘Gençlikle sözleşme, sigara ve uyuşturucuya Hayır!‘ projesi kapsamında Şehit Onbaşı Hakan Yutkun Lisesi öğrencilerine konferans verildi.

Kalite Birliği‘nin öncülüğünde, ŞAYPA‘nın katkılarıyla hayata geçirilen ‘Gençlikle sözleşme, sigara ve uyuşturucuya Hayır!‘ projesi kapsamında Şehit Onbaşı Hakan Yutkun Lisesi öğrencilerine konferans verildi. Kalite Birliği Başkanı Mustafa Karaman‘ın yanı sıra Yeşilay Bursa Şubesi Başkanı Dr. M. Serhat Yamalı‘nın konuşmacı olarak katıldığı seminerde, öğrenciler sigara ve uyuşturucu maddelerin zararları konusunda bilgilendirildi.

    Şehit Onbaşı Hakan Yutkun Lisesi öğrencilerden yaşamları boyunca alkol ve sigara kullanmayacaklarına dair söz isteyen Kalite Birliği Başkanı Mustafa Karaman, tek isteklerinin zararlı maddelerle mücadele etmek olduğunu dile getirdi. Karaman, "Ailelerimizi ve çevremizdeki sigara içenleri de uyarmalıyız. Amacımız Bursa‘da 25 bin öğrenciyi sigaranın ve uyuşturucu maddelerin zararları konusunda bilgilendirmek. Zararlı maddeler konusunda gençlerimizi uyarmaya devam edeceğiz." dedi.

    "SİGARANIN ETKİLEMEDİĞİ ORGAN YOK"

    Yeşilay Bursa Şubesi Başkanı Dr. M. Serhat Yamalı da Bursalı gençleri sigara ve uyuşturucunun etkisinden kurtarmanın en önemli amaçları olduğunu belirtti. Kalite Birliği‘ne bu konuda verdikleri destek için teşekkür eden Yamalı, öğrencilere hayatları boyunca sigara kullanmayacaklarına dair verdikleri sözün arkasında duracaklarına emin olduğunu ifade etti.

    Sigaranın vücudumuzda etkilemediği organ olmadığının altını çizen Dr. Yamalı, "Sigaranın içinde 4000‘i aşkın kanserojen madde var. Sigara yaşam kalitemizi bozar ve süresini kısaltır. Tüm kanserlerin yüzde 30‘unun nedeni sadece sigaradır." diye konuştu. Dr. Yamalı, sigaranın sadece içenlere değil, dumana maruz kalan insanlarda da ani ölüm, solunum yolu enfeksiyonları, astım ve lösemiye yol açtığını kaydetti.

    "TÜRKİYE‘DE HER YIL 100 BİN KİŞİ SİGARADAN ÖLÜYOR"

    Kalite Birliği, Bursa Platformu ve Yeşilay Bursa Şubesi olarak seminere katılan öğrencilerden söz istediklerini ve bu sözün karşılığında bir daha asla sigara, alkol ve uyuşturucu kullanmayacaklarına dair sözleşme yaptıklarını anlatan Dr. Serhat Yamalı, "Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünyanın en büyük sağlık probleminin sigara olduğunu ilan etti. Her yıl 4 milyon insan sigara yüzünden hayatını kaybediyor. Türkiye‘de ise bu rakam 100 bin‘i buluyor." şeklinde konuştu.

    Yapılan bilgilendirme toplantısının ardından Şehit Onbaşı Hakan Yutkun Lisesi öğrencileri her birlikte ayağa kalkarak yaşamları boyunca sigara, alkol ve uyuşturucu madde kullanmayacaklarına dair ‘Söz‘ vererek, bununla ilgili sözleşmeye imza attı.